По повод изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската

...
По повод изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската
Коментари Харесай

МЗ: Не сме съгласни за задължителен PCR-тест при хоспитализация


По мотив изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската болнична асоциация, Националното съдружие на частните лечебни заведения и Сдружението на общинските лечебни заведения в България, от ведомството на Кирил Ананиев декларират:

Министерството на здравеопазването не утвърждава концепцията за въвеждане на наложителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение.

По отношение на критерии за проучване за COVID-19 се ползват насоките на Световната здравна организация, а точно:

Наличие на признаци на остра респираторна зараза (внезапна поява на минимум една демонстрация: кашлица, нараснала телесна температура или затруднено дишане), непосредствен контакт с евентуален или доказан случай на COVID-19 или анамнеза за пътешестване в страни с записано вътрешно разпространяване на COVID-19. Обръщаме внимание, че назначението на PCR тест за COVID-19 се реализира по преценка на лекуващ доктор или на съответната районна здравна ревизия.

Считаме, че от здравна позиция няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, в случай че няма медицински показания за това. Това на процедура не се прави за нито едно заболяване.

Освен това, въвеждането на сходно условие доста би затруднило навременния достъп на жителите до медицински услуги и здравни грижи.

Припомняме, че в анекса към НРД попада „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 ”. Тази активност могат да извършват лечебните заведения и лаборатории, които имат контракт с НЗОК и попадат в заповедта на здравния министър, с която се дефинират лечебните заведения за лабораторно удостоверение на COVID-19 по PCR метода.

В умозаключение: Приемът за диагностика и лекуване се реализира въз основа на здравословното положение и обвързваните с него индикации за болнично лекуване и не би трябвало да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР