По повод изнесената от Съюза на птицевъдите информация за контрабанден

...
По повод изнесената от Съюза на птицевъдите информация за контрабанден
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Да се спре вносът на яйца от Украйна

" По мотив изнесената от Съюза на птицевъдите информация за контрабанден импорт на 2,5 млн. броя яйца от Украйна, бързото решение за отбрана на българските производители и на популацията е незабавно да се спре вносът от Украйна. Тя не е член на Европейски Съюз, а е трета страна и това е допустимо. Служебният кабинет да не чака и минута повече. " Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Несебър по време на националната си обиколка.
От Съюза на птицевъдите предизвестиха, че преди седмица в България са импортирани 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара.
Пред БНР ръководителят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов изрази опасения, че украинските яйца ще бъдат брандирани като български, което било " остаряла процедура на контрабандистите ".
Съюзът на птицевъдите публично ще изиска информация и от Агенция " Митници " за вноса на яйцата.
От БАХБ потвърдиха, че в интервала 9-19 март в страната са импортирани пресни кокоши яйца от Украйна и Латвия - 2 608 200 броя. От организацията споделят, че яйцата от Украйна са съпроводени от протоколи за осъществен лабораторен разбор. Въпреки това БАБХ е взела проби за лабораторно изпитване за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и останки от ветеринарномедицински препарати. Анализите се правят в държавна лаборатория от системата на БАБХ и резултати се чакат през днешния ден.
" Българските консуматори няма да купят толкоз огромно количество украински яйца. Дори всички търговски вериги да вземат от тях, няма консуматор, който да купи толкоз доста яйца ", разяснява Гълъбов.
Над 120 са компаниите производители на яйца у нас и на ден те създават към 4 милиона броя, като 1 милион се изнасят, разясниха от Съюза на птицевъдите.
" Няма предпоставки за смяна на цената на яйцата по Великденските празници ", съобщи Гълъбов. Той уточни, че цената на едро от производител през последните 2 месеца се е задържала на към 32 ст. за брой. Върху тази сума се наслагват всички останали разноски до щанда в магазина, плюс Данък добавена стойност.
Овцевъди от Северна България сигнализираха и за засилен импорт на румънски и македонски агнета за Великден. Македонското месо се чака да е с по-ниски цени. Килограм българско агнешко за Великден ще коства колкото предходната година, предвидиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Това значи цена на едро до 8,50-9 лева./кг без Данък добавена стойност за месото и 10-12 лева./кг без Данък добавена стойност за живо тегло. Крайните цени в магазините се чака да са от 21 лева до 25 лева за кг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР