По повод искането на Министерство на външните работи на Руската

...
По повод искането на Министерство на външните работи на Руската
Коментари Харесай

Републиканци за България: Важно е да запазим принципните си позиции с НАТО и ЕС, както и граденото с години доверие за партньорство

По мотив настояването на Министерство на външните работи на Руската федерация за евакуиране на военните сили на НАТО от територията на Република България и Република Румъния, повтаряно неведнъж през годините, макар правото на всяка суверенна страна свободно да избира, от Политическа партия „ “ считаме, че:

1. Позициите изразени от Министерство на външните работи, министърът на защитата (във Facebook) и президентът Румен Радев са навременни, само че незадоволително ясни от позиция на явната провокация от страна на Руската федерация. Призивът към разговор и дипломатически решения постоянно е най-хубавият метод за излаз от рецесии, само че съгласно нас в тази ситуация е нужна твърда и чиста позиция за желанията на Република България, а точно за нуждата от усилване сигурността на Източния фланг на НАТО.

2. Съгласни сме, че „ решенията, които касаят България, се взимат от законните български управляващи в сходство с Конституцията на страната и националната законодателна уредба”, по тази причина сме заинтригувани да разберем какви са желанията и решенията на новото българско държавно управление. В тази връзка считаме, че е време за КСНС на тематика Украйна и директните опасности за България, свързани с спора Украйна-Русия. Вярваме, че този предстоящ Консултативен съвет ще даде насоки, само че не и ултиматуми по какъв начин изпълнителната власт и Народното събрание да извършват пълномощията си в република с парламентарно ръководство.

3. Одобряваме позицията на президента, че „ страната ни не приема ултимативни претенции, от който и да било”, само че не и с оправданието, че „ в страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника”. Не звучи безапелационно.

4. Очаква се през март 2022 година да се одобри новата Съвместна декларация за съдействие ЕС-НАТО. Декларацията ще включва оценка на стратегическата среда в евроатлантическата зона в подтекста на събитията в Украйна. Важно е като член на двата формата да запазим кардиналните си позиции и граденото с години доверие за партньорство.

5. Важно е по време на настоящото председателството на ОССЕ от страна на Полша да се продължат опитите за връзка с Руската федерация, както и в Съвета НАТО-Русия.

6. От призоваваме парламентарното болшинство да одобри Декларация, в която да стане ясна позицията на България и тя да бъде основа за последващите дейности на изпълнителната власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР