По повод днешния празник - Деня на Независимостта, в Националния

...
По повод днешния празник - Деня на Независимостта, в Националния
Коментари Харесай

Ден на отворени врати за празника в Националния военноисторически музей

По мотив днешния празник - Деня на Независимостта, в Националния военноисторически музей ще се организира Ден на отворените порти. 

Посетителите ще видят скъпи експонати като държавния щемпел на Княжество България, най-високото отличие на Царство България - медал „ Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий “, както и оценки на генерал-майор Стефан Паприков, който има значим принос за оповестяването на Независимостта на България. Музеят ще работи от 10.00 до 17.00 ч., а входът ще е свободен.
 
На днешния празничен ден Българската войска показва техника и въоръжение в седемнадесет града в страната. В София от 9.00 ч. до 12.00 ч. пред парадния вход на Министерството на защитата ще бъдат показани бронирана машина „ Хамър ”, както и други бойни колесни машини.

Гостите ще чуят и осъществяванията на Представителния духов  оркестър на Сухопътните войски. Инициативата на Министерството на защитата цели да разпространява военната работа. Всички интересуващи се ще получат информация за свободните места в армията, както и за изискванията за присъединяване в курсове за военна подготовка.
 
Едва 16-годишен Стефан Паприков взе участие в Старозагорското въстание през 1875 година, а Сръбско-българската война е шеф щаб на западния корпус, който взе участие в защитата на Сливница, има значима роля и за Съединението. По късно става боен министър, а при оповестяването на Независимостта през 1908 година е министър на външните работи в първото държавно управление на Александър Малинов.-->

Посетителите ще видят и други, извънредно скъпи експонати като държавния щемпел на Княжество България и най-високото отличие на Царство България - медал „ Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий “.

Ще бъдат показани два кино лентата, които пресъздават атмосферата на значимото за страната ни събитие - „ Независима България “ на Огнян Сурдолов и „ Фердинанд Български “ на проф. Светослав Овчаров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР