По повод Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив и

...
По повод Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив и
Коментари Харесай

Община Пловдив възстановява Алеята на космонавтите на Бунард...

По мотив Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив и Оперативна програма „ Градини и паркове “ възвръщат Алеята на космонавтите на хълма Бунарджика до паметника на Освободителите.

За самодейността бяха засадени няколко иглолистни дървета от типа смърч от заместник-кмета Тодор Чонов и шефа на Оперативна програма „ Градини и паркове “ Веселин Козарев.

„ По този метод ще отдадем респект на делото и достиженията на хора като - Юрий Гагарин - първият човек в историята на човечеството, който прави галактически полет, първият български астронавт - Георги Иванов, първата жена, изхвърчала в космоса – Валентина Терешкова. Те трансформираха света и демонстрираха, че необятният космос е постижим “, показа заместник-кметът Тодор Чонов.



Първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето персонално от Гагарин на 23 май 1961 при визитата му в Пловдив към месец след историческия полет в космоса.

Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от типа смърч, за което са сложени и паметни плочи с точните дати.



От „ Градини и паркове “ поставят грижи Алеята на космонавта да е постоянно в положително положение. Поради скалистата основа на терена някои от засадените през годините смърчове са сменяни неведнъж. Новите насаждения през днешния ден са пред паметните плочи на космонавтите Герман Титов (25 септември 1962 г.), Валери Биковски (11 септември 1963 г.) и Алексей Елисеев (28 август 1970 г.).

Директорът на общинското дружество Веселин Козарев се ангажира поетапно да бъдат възобновени всички смърчове, засадени от космонавтите.

По-рано през днешния ден десетки пловдивчани уважиха Деня на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва всяка година на 12 април с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Юрий Гагарин.



Преди тъкмо 60 години през 1961 година в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Юрий Гагарин излетява от космодрума Байконур на галактическия транспортен съд „ Восток-1 “ с ракета притежател Р-7. Корабът му прави една обиколка към Земята, с дълготрайност 1 час и 48 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „ Восток-1 “ не са били задоволително тествани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е осъществено сполучливо покрай спускаемия уред.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР