По повод 70-годишнината от смъртта на протойерей Евстати Янков, Руенският

...
По повод 70-годишнината от смъртта на протойерей Евстати Янков, Руенският
Коментари Харесай

Премиера на книгата за протойрей Евстати Янков в Чепеларе

По мотив 70-годишнината от гибелта на протойерей Евстати Янков, Руенският манастир „ Св. Йоан Рилски “  издаде неговото жизнеописание: „ Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски “. Община Чепеларе напълно го финансира, като изкупи целия му тираж още по време на неговото печатане, заяви създателят на книгата  - Стефан Илчевски.  Редактор на изданието е Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.

" Жизнеописанието на отец Евстати минава през доста компликации и тествания преди да стане действителност. Процесът по събиране на документи, мемоари и снимков материал, както и тяхната обработка лиши близо три десетилетия и за жалост множеството от учениците и духовните рожби на положителния овчар не доживяват до публикуването му. Но популярност Богу, през днешния ден книгата към този момент е реалност за наслада на всички, които почитат протойерей Евстати Янков и желаят да знаят повече за неговите милосърдни каузи, проповеди и правоверен живот. За появяването й имат заслуга доста хора, които работят за това безрезервно и изцяло безплатно – монаси и монахини, чиновници в районните държавни архиви и общинските архиви, редактори, фотографи и художници, експерти по графичен дизайн, цифровизация и обработка на снимков материал… ", споделя Илчевски.

През всичките тези близо 30 години доста свещеници, монаси и монахини молитвено поддържат начинанието, като най-последователна е игумения Валентина Друмева /схиигумения Възкресия/. Тя в никакъв случай не губи религия, че жизнеописанието на отец Евстати рано или късно ще бъде приключено. " Но това нямаше да се случи, в случай че не бяха прилежните му съвременници, другари и духовни чада – Макариополски свещеник Николай Кожухаров /1954-1981 г./, архимандрит доцент доктор Серафим Алексиев, свещеноиконом Петър Стоянов, протойерей Васил Шоков, Петър Маринов и Мария Манолова. Те поставят доста труд и усърдие, с цел да опазят жив загатна за чепеларския овчар в идващите генерации, като оставят писмени мемоари и материали за живота и активността му. Безспорен е и приносът на всички 67 души, които ревниво пазят през миналите 70 години своите мемоари за обичания нравствен ментор и овчар, татко, дядо и сродник, а след това с наслада и трогване ги споделиха с мен ", описа Илчевски

Книгата стартира с обстоятелствено историческо встъпление, защото отец Евстати е рожба на локалната православна, духовно-нравствена и просветителна традиция, в която епохи наред се възпитават християните в Централните Родопи. Именно тя образува в него визията за положително и зло, праведност и прегрешение, святост и благочестие, изграждайки го като персона. Но заслугата за избора да продължи да следва тази традиция, да живее в нея и да я развива е напълно на самия протойерей Евстати Янков. За написването на текста са употребявани 127 съчинения, 18 изявления в интернет и 170 документа, които с дребни изключения се разгласяват за първи път. Историческата рамка, в която се показват събитията от живота на отец Евстати е основана главно върху „ Миналото на Чепеларе “ от Васил Дечев – том І и ІІ, „ Хроника на родовете в Чепеларе “ от Костадин Караиванов и Иван Караиванов, „ Миналото на Чепеларе “ от Никола Михайлов и Илия Демирев – том ІІІ и „ Българската православна черква и „ националната народна власт “ (1944-1953) “ от доктор Даниела Калканджиева.

Жизнеописанието на протойерей Евстати Янков ще може да бъде закупено от Община Чепеларе и Руенския манастир „ Св. Йоан Рилски “, както и от всички църковни книжарници и магазини, в които ще бъде публикувано. В Чепеларе то ще се продава в музеите, църквите и на общинската каса. Община Чепеларе ще даде опция на всички поданици и посетители на града да го придобият с 20% отстъпка. В София се предлага в криптата на Руската черква „ Св. Николай “ и в църковната книжарница в храм „ Св. Седмочисленици “, а в Пловдив може да бъде открито в книжарница „ Паралингва “.

Премиерата на книгата е  11 октомври 2022 година – вторник, от 17.30 часа в салона на Народно читалище „ Родопска искра 1880 – Чепеларе “.  На тържеството Община Чепеларе публично е поканила Пловдивския митрополит Николай, смолянския  свещеник Висарион, свещеници и монаси, богослови, родственици и потомци на отец Евстати. Разбира се, на събитието са добре пристигнали жителите и гостите на град Чепеларе, както и всички свещеници, монаси, монахини и християни от страната, които почитат отец Евстати Янков, сподели Илчевски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР