По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство Българска

...
По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство Българска
Коментари Харесай

Поемата „Горски пътник“ на Георги Раковски в пълно самостоятелно издание

По мотив 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство „ Българска история “ приготви и пусна ново първокласно издание на „ Горски пасажер “ .

Книгата на бележития бунтовник излиза независимо за първи път от 1958 г.  Публикувана в Нови Сад преди повече от век и половина, поемата е първият живописен текст, възпяващ хайдушкото придвижване.

Годишнината от рождението на Раковски се означи уместно. Но както нормално се подчертава върху революционната му активност. Той обаче има и книжовен принос, означи пред Радио София ас. доктор Теодор Борисов , редактор на изданието.

В томчето е оповестена цялата поема, както и „ замечанията “ (забележките), свързани с текста, които самият Раковски е направил. Запазен е достоверният език на създателя, като измененията се отнасят само до актуалните граматически лексикални правила.

Поемата има няколко разновидността и е незавършена, макар опитите за това. Приема се, че за пръв път е издадена през 1857 година

Литературната рецензия приравнява смисъла на текста за българската национална митология с това на „ История славянобългарска “. 

Чуйте диалога на Боян Бочев с Теодор Борисов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР