По политики изглежда напълно възможно да се договорят, като някои

...
По политики изглежда напълно възможно да се договорят, като някои
Коментари Харесай

Преговорите за правителство: лидерите ще обсъждат министри, бюджет 2022 остава за януари

По политики наподобява изцяло допустимо да се договорят, като някои огромни тематики останат отворени за разискване и решение и след съставянето на кабинет, само че няма ли да се препънат в номинациите за министри и коя партия какъв брой и какви позиции получава в бъдещата власт. Това е един от въпросите, чийто отговори предстоят тази седмица, в която ще има нови лидерски срещи и още диалози по тематики. А в края й на 3 декември ще бъде и.

" България няма да я познаем след 4 години, в случай че продължим да работим по този начин ". С тези думи късно в събота вечер единият от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков приключи последната от 18 срещи, на които победилата на изборите групировка разисква политики с евентуалните сътрудници в бъдещо ръководство. Петков не един път показва оптимизъм по време на диалозите, за които разгласи, че е реализирано " голямо единодушие " по доста тематики. А сътрудника му Асен Василев постоянно отбелязваше, че това са задания за четиригодишно ръководство (пълен мандат). Финален вид от дългия лист разисквани и доказани цели, както и тематиките, по които би трябвало още да се работи за единодушие би трябвало да бъде показан бързо и разискван от водачите на договарящите обединения в идващите дни. Той ще е основата на съдружното съглашение, което да подпишат.

Председателят в оставка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова оцени в неделя. Лидерите на " ИТН " и " Демократична България " към момента не са дали оценка на резултата от диалозите.

Тази седмица се чака те да имат нови срещи с Кирил Петков и Асен Василев, на които с изключение на управническата стратегия, към този момент ще се приказва за структурата и състава на Министерския съвет. От разискванията се разбра, че ще има смяна в структурата, само че към този момент има доказано единствено едно ново министерство - обвързвано с електронното ръководство и разширение на това на стопанската система с нововъведения.

Според представители на другите обединения, с които " Дневник " беседва, срещите ще са интензивни, с цел да се уточнят допустимо най-вече въпроси преди да проработи интензивно 47-ият парламент. На старта му ще е и първият тест пред евентуалните сътрудници в обединението - кого ще поддържат за ръководител на Народното събрание.

Как не престават договарянията

Според източници на " Дневник " от " Продължаваме промяната " сред четирите политически обединения тази седмица следва втори рунд на разисквания на " главите ", които не са затворени в експертните групи, само че те няма се излъчват онлайн, защото " ще са надълбоко експертни полемики " и " доста интензивни ". Паралелно ще се приготвя и съдружно съглашение.

Няма информация по кое време ще са двустранните срещи сред водачите и по кое време ще има обща.

Нямаше тематика, по която когато сложихме българският интерес да не постигнахме голямо единодушие. Това значи, че няма значение дали сме леви, център, дясно. Имаме толкоз основополагащи проблеми и толкоз доста работа за извършване, че когато стигнем до самостоятелните ни разлики България ще е друга. От тук нататък е да осъществим тези точки с действителни дейности. Четири години ни е точният период, в който да я свършим.
Кирил Петков,
"Продължаваме смяната " след края на диалозите

Според източник на " Дневник " в Българска социалистическа партия, на " Позитано " 20 също ще се съберат, с цел да решат по кои въпроси могат да правят отстъпка и по кои да упорстват, в това число и с отсрочени периоди. За Българска социалистическа партия значими са обществените политики, измежду които нарастване на приходите и помощ за младите, и здравната промяна. Преди първия кръг за червени линии Корнелия Нинова разгласи, че България не би трябвало да дава поддръжка за присъединението на Северна Македония към Европейския съюз, в случай че това е за сметка на националния интерес и българската история, и че не би трябвало да се поддържа Истанбулската спогодба и въвеждането на както тя я назовава " джендър идеология ", а след него в събота (27 ноември) сподели по " Нова нюз ", че има единодушие за Северна Македония и за това, че Конституцията е над всичко, защото против Истанбулската спогодба има решение на Конституционния съд. На другия ден (28 ноември) пред Българска национална телевизия добави, че ще има законови промени против насилието над дами.

В Българска социалистическа партия има отзиви, че партията може да направи някои взаимни отстъпки. В четвъртък вечерта водачите на " Продължаваме промяната " са ходили на " Позитано " 20. Заради късния час (около 23 часа, след края на преговорите) срещата провокира медиен отзив и разнородни тълкования, само че Нинова изясни, че е била по нейна покана, тъй като са желали да схванат какво значи приемането на бюджета за 2022 година следващата година.

Тя показва интензивност по диалозите и пред медиите, тъй като за нея те са късмет да показа достижения пред партията и още веднъж да се кандидатира за ръководител през януари (пред Българска национална телевизия отговори, че още не е решила дали ще го направи).

Накрая в Българска социалистическа партия ще се разискват и структурата и състава на Министерския съвет, а след това необятното управление - Националният съвет, ще се произнесе дали поддържа по този начин основаната управническа 4-годишна стратегия и номинираните за министри.

От " ИТН " и " Демократична България " към този момент не разясняват първите договаряния за бъдещо ръководство, нито какви взаимни отстъпки биха създали. Експерт на " ИТН ", с който " Дневник " разговоря, сподели, че е удовлетворен от срещите.

А източник от " Демократична България " изясни, че ще изчакат да видят " по какъв начин ще наподобява цялата структура най-после ". Преди дни от " Зелено придвижване " разясниха, че партиите в обединението разискват каква поддръжка да дадат - единствено за програмата или и с министри.

Кои ще са министрите

И публично, и импровизирано от четирите политически обединения настояват, че към този момент имена на министри не са обсъждани.

Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " е Кирил Петков , за финансов министър - Асен Василев , като и двамата настояват, че не е непременно и няма да е спънка за съглашение. По-вероятно е обаче те да заемат тези позиции в препоръчаното държавно управление.

Другите най-често споменавани имена са за външен министър - Даниел Лорер , за учебен - акад. Николай Денков (който е и в служебния кабинет), а за транспортен - притежателят на " Еконт " Николай Събев (той стана народен представител от " Продължаваме промяната " и Петков го е давал като подобен пример). Също Петков до момента е посочвал, че е обикновено " Демократична България " да получи водеща роля в правосъдната система и промяна, само че не е известно дали това ще бъде през министъри. Съпредседателят на Зелено придвижване Борислав Сандов беше коментиран в медии като подобаващ за министър на екологията, само че той сподели че не е получавал такова предложение. Паралелно обаче неправителствени организации разпространиха позиция, че желаят да видят природозащитник на тази позиция.

 Едно от изискванията, които ще бъдат сложени при избора на претенденти за бъдещи министри, е за тези лица да бъде използвана най-високата наша максима, условие – нулева приемливост към корупцията. Тоест показват се лица, които да не провокират отвращение с досегашното си държание, да няма подозрение за тях, че са взели участие в корупционни схеми или не са работили в най-хубавия общ интерес на всички нас.
Лена Болиславова,
"Продължаваме смяната "

Според социалисти на " Позитано " 20 не е обсъждано кои ресори ще желае левицата, само че е разумно да са в предпочитаните политики като обществената. Водещ специалист на левицата в срещата по тематиката е депутатът с опит Георги Гьоков .

Според неофициални мнения, " ИТН " може да получи председателското място и в новото Народно заседание - още веднъж за Ива Митева , която оглавяваше 45-ия и 46-ия парламент.

Сред другите въпроси са дали в постоянния кабинет ще останат служебни министри и до каква степен това ще бъде обсъждано като въздействие или посланичество на презибрания президент Румен Радев или ще е резултат от работата и утвърждението им. Обсъждани имена са за министър на защитата да остане служебният министър председател Стефан Янев , както и дали Бойко Рашков може да резервира поста на вътрешен министър.

" Ако не можем да излезем с по-добри кандидатури от тези на служебните министри, ще се спрем на служебните министри, част от тях са се потвърдили с доста висока експертиза ", разяснява в неделя пред БНР Лена Бориславова от " Продължаваме промяната ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР