По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно

...
По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно
Коментари Харесай

Европейски магистрати от 7 държави са на посещение в Окръжен съд - Варна

По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно посещаване гостуват девет съдии и четирима прокурори от 7 европейски страни – Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция. Визитата им е в границите на програмата на Европейската мрежа за правосъдно образование EJTN (European Judicial Training Network) за продан на опит и информация сред представители на органите на правосъдната власт. Това оповестиха от пресцентъра на съда за Varna24.bg.

Основната цел на програмата е възстановяване на практическите знания във връзка с други правосъдни системи, в това число правото на Европейски Съюз и законодателството в региона на човешките права, посредством директни контакти, продан на отзиви и опит сред съдии и прокурори от разнообразни държави-членки на Съюза.

Гостите бяха посрещнати във Варна от ръководителя на Варненския областен съд – арбитър Марин Маринов и координатора на визитата – арбитър Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и началник на Търговско поделение. Магистратите имаха среща с сътрудниците си от Районния и Административния съд във Варна. Имаха опция да прегледат профилираното помещение на чуване на малолетни – така наречен " Синя стая “, като и Центъра за медиация.

За прокурорите и съдиите, разглеждащи наказателни каузи, беше извънредно забавно визитата във варненския затвор. Срещата там продължи над два часа, като европейските магистрати задаваха въпроси за пълномощията и метода на работа на затворническата администрация, както и за достъпа до съд на арестуваните лица.

Прокурорите и съдиите от Европейски Съюз посетиха и факултет " Правни науки “ в Икономически университет – Варна, с цел да научат повече за метода, по който се образоват бъдещите експерти от " Съдебна администрация “. Част от гостите, които преглеждат цивилен каузи, се срещнаха и с работата на Регионалната дирекция на Държавната организация за протекция на детето в града.

Чуждестранните магистрати посетиха и някои от забележителностите на Варна – Аладжа манастир и резиденция Евксиноград. Чрез пешеходна обиколка в централната част на Варна, юристът – краевед Християн Облаков срещна гостите с местата, които съхраняват паметта за събития и хора, свързали живота си с основаването на правосъдното дело във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР