По покана на Международно дружество „Елиас Канети“ писателят, културолог и

...
По покана на Международно дружество „Елиас Канети“ писателят, културолог и
Коментари Харесай

Илия Троянов описва в книга топографията на живота

По покана на Международно сдружение „ Елиас Канети “ писателят, културолог и издател Илия Троянов на 10 декември от 16:00 часа в заседателната зала на Община Русе ще показа фрагменти от книгата си „ След бягството “ и документалния филм „ Оазиси на свободата “.
Илия Троянов още като дете напуща България със фамилията си, само че това прекарване продължава да му въздейства и до през днешния ден. „ В България маниакално се пишем европейци, а няма нищо неприятно, че имаме и ориенталски черти в културата си “, споделя писателят. Той е създател на книгата „ Светът е огромен и избавление дебне отвред “, по която бе изработен популярният едноименен филм на Стефан Командарев.
Книгата му „ След бягството “ излезе в Германия през 2017 година, а на български – неотдавна. Тя ще бъде показана за първи път в Русе, а по-късно и на литературния фестивал в София. Авторът споделя за себе си, само че в това време по един хубав, лиричен и провокационен метод разказва топографията на живота след бягството, изграждайки портрета на ориста на изменящото се човечество на XXI век.
В документалния си филм „ Оазиси на свободата “ той търси изолирали се места в Европа. Открива ги - в анархистката история, в съвремието, в литературата и в интернет. Илия Троянов посещава самоуправляващи се общности: Като дребното испанско селце Мариналеда, където времето тече по различен метод, а жителите настойчиво се опълчват на капитализма в продължение на десетилетия. Или остров Икария, където няма часовници, а хората живеят и остаряват в идилично безвремие. Тези места са доста по-различни от тези, които медиите нормално свързват с анархизма, представяйки ги като опустошени улични питейни заведения или като безредици в квартали по време на срещите на международните икономичеки сили.
Премиерният филм „ Оазиси на свободата “ преглежда също и връзката сред анархизъм и феминизъм, като демонстрира анархистки мрежови активистки във Виена или дружно с Дилар Дирик, която приказва за битката на кюрдските дами в северна Сирия. Филмът ще може да се види в същия ден от 17:00 часа в камерната зала на Доходно здание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР