По покана на „Фондация Жан Моне за Европа“ вицепрезидентът Илияна

...
По покана на „Фондация Жан Моне за Европа“ вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Илияна Йотова ще изнесе публична лекция в Университета на Лозана

По покана на „ Фондация Жан Моне за Европа “ вицепрезидентът Илияна Йотова ще изнесе обществена лекция в Аулата на Института по обществена администрация в Университета на Лозана във вторник, 27 март.

Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Пред представители на дипломатическия корпус, преподаватели и студенти вицепрезидентът ще показа вижданията си за бъдещето на европейския план и ролята на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

В лекцията „ Европейският план: взор от Българското европредседателство “ Илияна Йотова ще направи къс преглед на пътя на следвоенна Европа до днешния Европейски съюз, ще очертае главните провокации пред общността през днешния ден и ще изложи своите оферти за промени във действието й.

„ Фондация Жан Моне за Европа “ е авторитетен европейски и интернационален мозъчен концерн, учреден през 1978 година в Лозана от един от бащите на обединена Европа – Жан Моне. Днес в специфична библиотека и център за документи в постройката на фондацията, която се обитава в кампуса на Университета на Лозана, се съхраняват всички архиви на Моне и доста други материали, свързани с развиването на Европейски Съюз. Жак Делор, някогашен ръководител на Европейската комисия, дефинира фондацията като „ основен страж наизуст и ентусиазъм “.

Фондацията е място за срещи и диспути. В допълнение на научните колоквиуми тя е хазаин на поредиците „ Европейски разговори “ и „ Европейски конференции “, които преглеждат разнообразни аспекти на настоящи проблеми. Лектори са именити професори, специалисти, политици, дипломати. Един от последните лектори е Херман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31... към профила – някогашен ръководител на Европейския съвет.

Преди лекцията във вторник вицепрезидентът ще организира къса среща с президента на фондацията Пат Кокс, който е някогашен ръководител на Европейския парламент и Международното европейско придвижване.

По-рано денем в централата на Международния олимпийски комитет в Лозана Илияна Йотова ще се срещне с неговия президент Томас Бах.

За Швейцария вицепрезидентът отпътува в неделя (25 март), когато в посолството ни в Берн ще се срещне с представители на българската общественост. В делегацията, водена от Илияна Йотова, е доцент доктор Харалан Александров – член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.

В понеделник Илияна Йотова ще беседва с федералния президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе. Предвидена е работна вечеря на вицепрезидента с депутати от Националния парламент, представители на Федералното държавно управление и управлението на Дружеството за външна политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР