По покана на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) на

...
По покана на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) на
Коментари Харесай

АБЧО организира важни срещи, свързани с опазване на околната среда и климата

 По покана на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) на тридневна аудиенция в България дойде Президентът на “Европейската федерация на организации и райони за сила и климат " (FEDARENE) – Джули Домач. Неговото посещаване е част от Експертната задача на ManagEnergy и целеше даване на ноу-хау на специалистите на Черноморска организация за ръководство на силата (ЧРАУЕ) да възнамеряват, структурират и разработят необятно огромни общински планове в Черноморския район за стабилно вложение в силата, които могат да бъдат използвани за финансиране по стратегия  ELENA и други механизми за техническа помощ. Със съдействието на АБЧО, господин Домач посети няколко общини и показа активността на Европейската федерация на организации и райони за сила и климат и  опциите за даване на техническа помощ на общините за огромни капиталови планове, свързани с запазване на околната среда и климата.

Непосредствено след идването си в страната господин Домач, специалистите на АБЧО и ЧРАУЕ посетиха първо община Белослав, която е страна по “Споразумение на кметовете ". По време на срещата, Кметът инж. Деян Иванов срещна господин Домач с капиталовите планове на общината в региона на енергийна успеваемост, възобновими енергийни източници и енергиен мениджмънт. Възможните разновидности за подкрепяне посредством техническа помощ на локалната власт да форсира своите капиталови енергийни стратегии бяха споделени от господин Домач. Това може да стане в границите на стратегия ELENA, Хоризонт 2020, ПЧП, офиса на " Споразумение на Кметовете “ и други Тази техническа помощ може да бъде от разнообразни типове като да вземем за пример: употреба и пазарни изследвания, структуриране на стратегиите, бизнес проекти, енергийни одити, подготовка на тръжните процедури и договорни съглашения и звена за осъществяването на плана.

На втория ден от своето посещаване, господин Домач имаше среща с шеф на българска банка и организира задълбочена полемика по отношение на опциите за финансиране на огромни капиталови планове в района и на национално равнище. След последвалите срещи с кмета на община Девня, господин Свилен Шитов, заместник-кмета на община Аксаково, инж. Красимира Дянкова и с Директора на Оперативна програма " Общински паркинги и синя зона “ на община Варна, господин Младен Иванов, се удостовери, че Черноморските общини имат необятен набор от към този момент разпознати хрумвания за планове и мощна политическа воля за тяхното осъществяване. Някои от обсъжданите хрумвания за капиталови планове включваха общински фотоволтаични системи и кооперации (с присъединяване на локалния бизнес и граждани), улично осветяване, възобновяване на публични здания, геотермална сила, е-мобилност и вложения в умна градска инфраструктура на посетените общини.

Посещението на Президента на “Европейската федерация на организации и райони за сила и климат " завърши със среща в офиса на ЧРАУЕ където бяха формализирани плановите хрумвания на общините и разисквани по какъв метод може да се разпишат, тъй че да се получи финансиране за техническа помощ в Черноморския район.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР