По отношение на охладителната система специалисти от различни сервизи са

...
По отношение на охладителната система специалисти от различни сервизи са
Коментари Харесай

Защо антифризът трябва да се сменя редовно

По отношение на охладителната система експерти от разнообразни сервизи са принудени да признаят един печален факт. За разлика от спирачните накладки, маслото или филтрите, не са малко водачите, които се сещат за антифриза единствено когато той стане причина за сериозна нередовност. И това е неприятно, тъй като надеждността на работата на всеки мотор значително зависи от охлаждането.

С други думи, автомобилните течности и тяхната продуктивност оказват директно въздействие върху дълголетието на силовия елемент. За информация, съгласно сервизната статистика главната причина за повече от една трета от всички съществени неизправности по мотора, регистрирани по време на техния ремонт, са недостатъци в охладителната система. Освен това, както означават специалистите, в голямата си част те са били предизвикани или от неверен избор на охладителна течност за съответна трансформация, или от игнориране на условията за наблюдаване на неговите параметри, или от ненавременна замяна.

Така погледната статистиката дава сериозен мотив за размисъл, изключително поради актуалната пандемия, която също дава своя принос, като доста понижава така и така ниската покупателна дарба на средностатистическия българин. Очевидно при такива условия доста притежатели на коли се пробват да спестят колкото е допустимо повече. Включително от поддръжката на тяхната кола, като това най-често е обвързвано с отсрочване на неналежащи ремонтни действия или навременна промяна на течности, като да вземем за пример антифризът, за който приказваме в този момент.

с изключение на наслойка в системата се натрупва и котлен камък  Защо антифризът би трябвало да се сменя постоянно

Ще покажем до какво може да докара това с съответен образец. Говорим за кросоувър Hyundai Santa Fe, чийто притежател не е сменял антифриза в него от 2010 година насам. Тоест от момента, в който новопридобитият кросоувър напуща автосалона. Резултатът от ненавременна замяна на антифриза е мощна разяждане на метала на радиатора. Тъй като притежателят на автомобила има и други коли в гаража си, за единадесет години той изминава с въпросната кола единствено 80 000 км, като от време на време сменя консумативи като филтри и масла и накладки. С антифриза обаче нещата не стоят по този начин.

Собственикът въобще не се тормози за него и кара по този начин, до момента в който в навечерието на актуалните януарски студове в салона на колата стопира парното. Иска - не желае, би трябвало да се обърне към сервиз. Отива в един от формалните сервизи на марката, където, след обзор на колата, идва и " присъдата ". А тя е относително лека - незабавна замяна на антифриза с изцяло разчистване на съставените елементи на охладителната система. Оказа се, че за 11 години охладителната течност съвсем изцяло е изгубила своите антикорозионни свойства.
В резултат на това, в системата се натрупва и огромно количество наслойка, която в действителност „ блокира “ радиатора, отговарящ за интериорното отопление. Колко ръждясали са металните " черва " на охладителната система на мотора, може да се реши от фотографията.  Защо антифризът би трябвало да се сменя постоянно

Както се вижда, цветът на антифриза е станал тъмнокафяв вместо истинския блестящо зелен. Между другото, за разчистване в тази ситуация е употребена специфична добавка, с помощта на която каналите на системата са усърдно почистени от наслойка и котлен камък в по този начин наречения гальовен режим. За най-пълното премахване на тези " отлагания " обаче е наложително охлаждащата система да се промие и с дестилирана вода. В случая на Santa Fe-то, такава водна процедура се прави три пъти (!), Докато отцедената течност стане транспарантна. И едвам по-късно в системата се цялостни нов антифриз.

Специалистите от техническия център предлагат след такава процедура да се вземе концентрат. Факт е, че след измиване на охладителната система в нея постоянно остават до един и половина литра от по този начин наречените неотцеждащи останки. А смесването с подготвен антифриз несъмнено ще утежни първичните характерности на последния. При промяна на охлаждащата течност е за предпочитане да се употребява не подготвен антифриз, а неговият концентрат, който да бъде разводнен по-малко.

По-конкретно концентратът се разрежда по избрана скица. Първо се излива (в нужното съответствие към размера на охлаждащата система) и по-късно се прибавя дестилирана вода, като антифризът се довежда до нужната централизация за " ниска температура. Този образец за следващ път демонстрира, че охлаждащата система се нуждае от постоянни и най-важното навременни грижи, в противоположен случай са вероятни затруднения.

Като цяло притежателят на Santa Fe-то като цяло има шанс и въпросът се свежда единствено до разчистване на системата и замяна на негодния към този момент антифриз с нов. Но кардинално последствията от ненавременна промяна могат да са и много по-тежки, да вземем за пример прегряване на мотора. И това става напълно друга история с доста по-големи разноски. Така че си направете заключенията сами.
 Защо антифризът би трябвало да се сменя постоянно

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР