По около 30 млн. яйца се консумират средно по великденските

...
По около 30 млн. яйца се консумират средно по великденските
Коментари Харесай

30 млн. яйца изяждаме по Великден

По към 30 млн. яйца се употребяват приблизително по великденските празници в България, заяви проф. Димитър Белоречков, ръководител на Съюза на птицевъдите в България, написа " Монитор ".

Според него няма индикации за повишаване на яйцата преди Възкресение. „ Българските производители са готови и изкарват на пазара задоволителни количества “, разясни той. По думите му потреблението по празниците след Цветница от към 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.

" Няма заплаха от недостиг дори ще има и за експорт, безапелационен е професорът.

„ Партидите са спазарени от цялостен месец обратно и цените са равномерни и няма изгледи за повишаване на цените от страна на производителите “, посочи той.

 

 

Председателят на Съюза на птицевъдите в България разясни, че на година у нас се употребяват по към 160 яйца на глава от популацията, като в тази цифра не се включват яйчният прахуляк, който се употребява главно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни артикули. У нас от този артикул годишно се създават 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прахуляк са нужни към 100 яйца.

На въпрос дали има опасности, в случай че яйцата се купят по-рано преди Великден, проф. Белоречков изясни, че трайността след снасянето им е 28 дни и то съхранявани на стайна температура до 18 градуса. „ В хладилник издържат повече, само че съгласно условията яйцата не е належащо да се съхраняват на студено “, добави той.

По данни на Съюза на птицевъдите в България родните производители на яйца продават част от продукцията си зад граница.

През предходната година са изнесени към 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били главно за прилежащите страни Гърция и Румъния, а за преправка в яйчен прахуляк - в Холандия.

През предходната седмица на едро яйцата нарастнаха с 5,3% и междинната им цена доближи 0.20 лева./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР