По официални данни напълно ваксинирани в Русия са 18,5 милиона

...
По официални данни напълно ваксинирани в Русия са 18,5 милиона
Коментари Харесай

Защо толкова много лекари в Русия не искат да се ваксинират?

По публични данни изцяло имунизирани в Русия са 18,5 милиона души, по различни данни на медиите - 17,1. Това прави най-вече 12 % от популацията на страната. А съгласно епидемиолога Николай Брико, с цел да спадне заболеваемостта от ковид би трябвало да бъдат имунизирани към 67 % от популацията.

И въпреки че недоверието към имунизациите в Русия последователно спада, над половината от възрастното население отхвърля да се ваксинира - хората се притесняват от страничните резултати или чакат окончателните резултати от тестванията на имунизациите, респ. гаранция, че имунизацията е безвредна. За информираността на хората огромна роля играят лекарите, с които пациентите се познават персонално - техният престиж е по-висок, в сравнение с непознатите медици, сочат изследвания. Една трета от съветските медици обаче избират да не се имунизират. Нещо повече - те се пробват да разубедят и пациентите си да подхващат тази стъпка. Могат ли тези лекари да трансформират позицията си?

Откъде идват подозренията на лекарите?

Онкологът Иля Фоминцев, който е създател на Руския фонд за профилактика на рака, се старае още през цялото време на пандемията да популяризира най-много информация за ковид. Той е набрал средства посредством краудфъндинг и е основал работа за безвъзмездна консултация по въпросите, свързани с COVID-19. Той има необятна аудитория в обществените мрежи и споделя, че същински може да се повлияе единствено на изпитващите подозрения.

„ Съмняващият се неизбежно минава или на страната на имунизациите, или застава компактно на страната на конспираторите. Защото рационални аргументи за отхвърли от имунизация не може да има. Все отново измежду лекарите последователите на тайните теории са малцинство ", показва Фоминцев. За да успее да убеди сътрудниците си да се имунизират, той им изяснява, че не са избрали правилния метод за взимане на решение. „ Важното е дали имунизацията работи или не. А тя работи, като вредата от нея е толкоз минимална спрямо изгодите, че няма потребност да се приказва повече ", споделя Фоминцев. Той е безапелационен, че отношението към имунизациите е доста показателно за това дали един доктор е добър или не. „ Вярва ли ѝ или не? Не става дума за религия, а за просвета. И за понятията „ показания " и „ противопоказания ".

Аргументите в интерес на имунизацията

Убеждаването на лекарите не е лесна задача, установи и терапевтът Ярослав Ашихмин. „ По време на полемиките, в които вземам участие, споделям, че да - не знаем какви са дълготрайните странични резултати при имунизациите. И в страната няма естествена статистика. Но ние цялостен живот работим в условия на несигурност и следим съотношението сред рисковете и изгодите. В дадения случай е доста по-вероятно самият ковид да повлияе отрицателно на репродуктивната функционалност, да вземем за пример, в сравнение с имунизацията ", изяснява Ашихмин.

Той припомня на лекарите, че би трябвало да работят от позиция на публичното здраве и да имунизират колкото може повече хора, а страничните резултати да се разискват по-късно. „ Естествено сме привикнали да работим в полза на пациента. Но да си кажем почтено: най-хубавата идея от негова позиция е да се скрие в мазето и да излезе финален тогава, когато към този момент всички са имунизирани. Затова ние не лъжем, че всичко е безвредно, а споделяме, че това е война и не разполагаме с различен вид с изключение на имунизацията. " Ашихмин е сигурен, че съветските лекари кардинално биха се отнесли недоверчиво към всеки нов способ на лекуване. А натискът по отношение на здравната гилдия, когато имунизацията е спусната от горната страна без подробни пояснения и данни за страничните резултати, единствено ускорява това съмнение.

Едва гибелта се оказва решаваща за лекарите

Периодът, в който лекарите са разубеждавали пациентите си да се имунизират, към този момент е отминал, споделя основната лекарка на московската поликлиника 191 Мария Соколова. В нейната поликлиника към този момент всички лекари, като се изключи тези, които имат противопоказания, и преболедувалите, са се ваксинирали. „ Страхът да умреш от ковид е по-силен от страха от имунизацията. И това е добре. " На Соколова също ѝ се е налагало да убеждава свои сътрудници да се имунизират. „ Това е обикновено. Ваксината пристигна ненадейно и провокира избран боязън. Не бих споделила, че има лекари, които са изрично срещу имунизацията. Дори да имам избрани персонални подозрения, съм длъжна да показва на пациента истината, своята лекарска подготвеност. Не субективното ми мнение би трябвало да бъде определящо. "

Автор: Елена Баришева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР