По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е

...
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е
Коментари Харесай

Осъдиха служител в пощенска станция, присвоил 190 000 лв.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е признал за отговорен И.М. за осъществени от него закононарушения в качеството му на чиновник в пощенска станция в с. Горно Дряново.

Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Наложеното му наказване е шест години и осем месеца „ отнемане от независимост “ при „ непоколебим “ режим на изтърпяване.
Подсъдимият М. работил като служител-гише и пощенски раздавач в пощенска станция в с. Горно Дряново към „ Български пощи “ ЕАД (БП).

На съображение подписан контракт сред „ Български пощи “ АД и „ Българска пощенска банка “ АД (впоследствие – „ Юробанк и Еф Джи България “ АД) от 1997 година И.М. правил и работа, обвързвана с бранене и ръководство на непознато имущество, включително като отговорник на автоматизирано работно място за обслужване на клиенти на банката – клон с. Горно Дряново, общ. Гърмен. Той сключвал контракти с физически лица за пестелив влог и депозити, изпращал пари в брой, както и други такива.

През 2011 година била прекъсната активността на чиновниците на Български пощи в пощенските станции по реализирането на банкова активност от името на „ Юробанк и Еф Джи България “ АД. В тази връзка било прекратено даването на всевъзможни банкови услуги на сегашни и евентуални клиенти на банката, което се отнасяло и до автоматизираното работно място в пощенската станция - с. Горно Дряново. Били завършени и завършени касовите и безкасови дневници, а от подсъдимия били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.

Въпреки настъпилите промени, И.М. не направил нищо да огласи това събитие и траял да приема суми, представляващи вноски по съществуващи депозити и за разкриване на нови такива. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като чиновник на банката. Въпреки че печатът на „ Юробанк и Еф Джи България “ АД му бил взет, той поставял на банковите документи щемпел с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази детайлност. По този метод Манчев предизвикал на клиентите на банката имотна щета в размер на 26 595,15 лева

През 2012 година в банката почнали да постъпват недоволства от нейни клиенти от с. Горно Дряново. В жалбите потърпевшите заявявали изчезнали парични суми от сметките им в „ Юробанк и Еф Джи България “ АД.

В тази връзка била назначена инспекция на документите по депозитната и влогова активност на пощенска станция - с. Горно Дряново. Било открито, че в резултат на осъществявани разнообразни нарушавания, подсъдимият И. М. присвоил общо 189 355.13 лева от сметките на десетки клиенти на банката. Тази обща сума била отклонена от сметките им за интервала от 30.07.2002 година до 09.06.2011 година Той правил разнообразни непозволени дейности по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този интервал.

Разпореждал се със средствата по сметките на вложителите (включително и тяхното закриване) без тяхно познание и единодушие, правил и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял неистинен частни документи.

Освен наложеното наказване „ отнемане от независимост “ И. М. е лишен и от право да заема материално отчетническа служба и да упражнява специалност, обвързвана с пазенето и ръководството на непознато имущество за период от осем години.

Присъдата на Оценка за съвместимост – Благоевград може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР