По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии впоследствие. През 2021

...
По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии впоследствие. През 2021
Коментари Харесай

Жените получават със 157 лева по-ниска пенсия от мъжете

По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии след това. През 2021 година междинната пенсия за стаж и възраст за мъжете е била 546 лева, само че дамите са получавали 157 лева по-малко или единствено 389 лева Това излиза наяве от Доклад на МТСП за равнопоставеността на мъжете и дамите през 2021 година С плавното годишно повишение на възрастта за пенсия до 65 година и изравняването й за двата пола, което е планувано да стане през 2037 година, тази разлика в огромна степен се чака да бъде стопена.

В отчета се показва, че аргументите за разликата в заплащането на мъжете и дамите се обуславят от свързани сложни аргументи: директна дискриминация, подценяване на труда на дамите, сегрегация на пазара на труда, обичайни стандарти.

И данните за безработицата у нас сочат, че съотношението мъже-жени през 2021 година е 43 към 57%.

В отчета се показва, че във всички страни на Европейски Съюз присъединяване на дамите на трудовия пазар е по-слабо от това на мъжете. Жените работят по-малко часове, в по-ниско платени браншове, заемат по-ниски длъжности, което води до сегашните обилни разлики в възнаграждение и приходи. Тези разлики до известна степен се дължат и на надълбоко вкоренени обичайни функции на половете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР