По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760,

...
По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760,
Коментари Харесай

Българите зад граница ще гласуват в 760 секции в 68 страни

По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760, в 68 страни, сподели ръководителят на работната група "Избори " в Министерството на външните работи Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи, на първия брифинг във ведомството по отношение на организацията на вота зад граница за президент и вицепрезидент, и за Народно заседание на 14 ноември.

В към 200 секции ще се гласоподава с машини, прогнозата ни е, че може би ще се гласоподава с 360 машини, това ще зависи от решението на ЦИК в какъв брой секции да се гласоподава с 2 машини, уточни Кондов.

Той напомни решение от 24 септември на ЦИК за откриването на автоматизираните секции, които са 671. Това демонстрира, че измененията в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно заседание, затвърждават практиката да имаме доста огромен брой секции зад граница, уточни Кондов.
Подадени са малко над 56 000 заявки и явно откриването на автоматизирани секции е довело до това, че има спад на заявките. На предходните избори те са били над 70 000, а на тези от 4 април - над 80 000. Това главно е проблем за секционните изборни комисии, защото те ще би трябвало да дописват повече гласоподаватели в спомагателния лист, а това може малко да забави процеса.

Като най-голямото предизвикателство по отношение на организацията на идния избор в чужбина Кондов уточни провеждането на възможен втори тур, в случай че има подобен. Като доста огромна компликация той уточни, че при увеличението на изборните секции ще би трябвало за доста къс интервал от време да бъдат изпратени още веднъж до същите секции бюлетини, а още повече ги тормози, че ЦИК обмисля разновидността вместо слагане на нов програмен продукт във към този момент изпратените машини да се изпратят нови машини отсам, с което ще бъдат натоварени от Министерство на външните работи. Иван Кондов означи, че в случай че не получат бюлетините и машините до 16 ноември /вторник/ сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят на всички места бюлетини и машини за гласоподаване на втори тур. Много ни се желае още в понеделник да ни бъдат дадени най-малко част от книжата, част от машините, в случай че е допустимо, с цел да стартираме подготовката, добави той. Кондов обаче акцентира, че при възможен втори тур той сигурно ще се състои, макар проблемите.

Сред провокациите Иван Кондов уточни и такива, свързани с назначението на членовете на СИК и предложенията на политическите партии. Молбата ни към ЦИК постоянно е била това да се изтегли допустимо най-рано, тъй като процесът е дълъг и доста постоянно се сблъскваме с проблеми, защото от време на време изборът на партиите попада върху хора, които даже не знаят, че са назначени, от Министерство на външните работи не съумяват елементарно да ги намерят, а от време на време те се отхвърлят в последния миг и би трябвало да им се търсят заместници.

Иван Кондов посочи и молбата към политическите партии да предложат добре готови претенденти, които към този момент са взели участие на избори. Той уточни, че са получили много оферти от организации и от български жители зад граница за възстановяване на процеса на подготовка и осъществяване на изборите, измежду тях е и Мрежата на изборните доброволци зад граница. Получихме много оферти, адресирани и до нас, и до ЦИК, за основаване на разнообразни системи за по-добра връзка в нощта на изборите. Това не е в пълномощията ни, само че поддържаме тези оферти. Всяко предложение, което може да помогне за по-доброто протичане на изборите, намира поддръжка при нас, съобщи Кондов.Той означи и тематиката с образованието на членовете на секционните комисии. Тъй като е ясно, че присъствени образования не могат да се вършат, подготвени сме да предоставим техническата платформа, с която да се направи отдалечено образование, само че то би трябвало да се реализира от ЦИК, уточни Кондов.

Предвид измененията в Изборния кодекс и поради обстоятелството, че към този момент имаме голям брой секции в чужбина, които за жалост не доведоха до увеличение на гласуващите, нашето предпочитание и виждане е, че може би е време да се намерения за прекосяване към отдалечено гласоподаване, защото организирането на този вид гласоподаване в чужбина е извънредно енергоемко и скъпо, и към този момент става съвсем невероятно, разяснява Иван Кондов. По думите му, може би е време да се намерения за прекосяване на отдалечено гласоподаване по пощата, което да облекчи процеса - процедура и на болшинството страни в Европейски Съюз и по света.

Днес от Министерство на външните работи са получил бюлетините и незабавно са почнали подготовка за изпращането им зад граница. Надяват се скоро да получат и машините, защото тяхното изпращане и изобщо подготовката им е доста по-сложна спрямо бюлетините. Получени са 1 400 000 бюлетини, заяви заместник-председателят на работната група "Избори " Калин Анастасов. Очакват в понеделник да получат и останалите изборни бумаги, тъй че възнамеряват до края на идната седмица да могат да заминат.

За първи път единствено 21 индивида са подали на хартия заявките си за гласоподаване в чужбина.
По прогноза най-вече са секциите в Европа - 445 секции в 22 страни. Министерство на външните работи е ангажирано с над 750 секции - повече от всяка РИК в България, и то на голяма територия по света. За първи път се отваря секция и в Бахрейн. Около 650 секции ще бъдат отворени отвън консулски и дипломатически представителства, което Анастасов дефинира като съществено предизвикателство, изключително в обстановка на пандемия. Най-много изборни секции още веднъж се чакат във Англия - към 130-140. В Турция се плануват към 115-125 секции. Приблизителният брой на членовете на секционните комисии е над 4000. Всеки ще се преценява с локалните противоепидемични ограничения. Засега в към 4 страни, измежду които Германия и Швейцария, ще се изисква наложително членовете на СИК да дават документ за приключена имунизация, тест или преболедуване. Засега няма страна, за която да е известно, че от решилите да гласоподават български жители ще се изисква спомагателен сертификационен документ, само че това може да се промени. Предвижда се, че избори с машини ще се състоят в 21 страни.

Към момента не е получено единодушие за осъществяване на избори в Алжир, Аржентина, Италия, Канада, в Китай - за Хонг Конг, и за секция в Сърбия. Не са получени и съответни позволения за осъществяване изборите в Германия, където към този момент има кардинално единодушие за броя на адресите отвън дипломатическите и консулските представителства.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР