По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, към

...
По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, към
Коментари Харесай

Мярката 60/40 спасила хиляди работни места! НОИ показа големите цифри

 По мярката за опазване на заетостта, известна като 60/40, към 2 февруари 2021 година са подкрепени 11 925 работодатели и са съхранени работните места на 265 137 служащи и чиновници. Изплатените средства са над 807,3 млн. лева

Най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата индустрия – над 334,8 млн. лева, за опазване на към 112,3 хиляди работни места. Сектор " Хотелиерство и ресторантьорство “ е подкрепят с към 107,1 млн. лева за 51,9 хиляди работни места. Към работодателите от търговията са ориентирани 91,2 млн. лева за над 32,7 хиляди служащи и чиновници, предприятията от добивната индустрия са получили 62,7 млн. лева за 8,0 хиляди непокътнати работни места, а бранш " Транспорт, депозиране и пощи “ – 69,5 млн. лева за близо 24,1 хиляди служащи и чиновници. Най-много са компаниите, регистрирани в областите София-град (3 960), Пловдив (1 006), Варна (888), Бургас (801), Благоевград (675), Русе (415) и Стара Загора (358). Промените в дизайна на мярката след юни м.г. доведоха както до разширение на обсега ѝ, по този начин и до увеличение на нивото на изплащаните обезщетения.

За погашение на средства по мярката 60/40 работодателите подават в Дирекция " Бюро по труда “ заявки по одобрен пример. Преценката за осъществяване на изискванията, регламентирани с постановленията на Министерския съвет, се прави от Дирекция " Бюро по труда “, където работодателите, които дават отговор на нужните критерии, ежемесечно показват описи на служащите и чиновници за погашение на средства за предходния месец. По получените от Агенцията по заетостта описи Националният застрахователен институт (НОИ) дефинира размера на средствата за всяко лице - 60 на 100 от осигурителния приход за избрания с съответното разпореждане месец - август за установяване размера на средствата за октомври, ноември и декември 2020 г.; октомври - за установяване размера на средствата за януари, февруари и март 2021 година

Средствата за опазване на претовареност и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за всички служащи и чиновници се превеждат от Национален осигурителен институт по платежните сметки на съответния шеф. Това става два пъти седмично, като срокът от приемане на описите в Национален осигурителен институт до постъпване на сумите по платежната сметка на осигурителя е не повече от 5 работни дни при нормативно избран период до 10 работни дни.

За всички плащания информацията е обществена и достъпна на интернет страницата на Национален осигурителен институт. Институтът е обезпечил и електронна услуга, посредством която се дава информация за изплатените им обезщетения, налична още веднъж посредством интернет страницата на Национален осигурителен институт (www.nssi.bg), графа " Е-услуги ", " Справки ", надлежно в раздели:  " по Булстат и ИКО на Национален осигурителен институт "  след въвеждане на ЕИК на осигурителя и Идентификационен код на осигурителя (ИКО), публикуван от Национален осигурителен институт или  " със документ "  - за регистрирани консуматори с Квалифициран електронен автограф (КЕП), съдържащ ЕИК на осигурителя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР