По мнението на редица международни здравни експерти грипната вълна през

...
По мнението на редица международни здравни експерти грипната вълна през
Коментари Харесай

Да очакваме ли втора грипна вълна?


По мнението на редица интернационалните здравни специалисти грипната вълна през преди малко отминалата зима е била най-сериозната за миналите 13 години. В доста страни са регистрирани рекорден брой хоспитализации със съществени затруднения на грипа. Това кара специалистите да са изключително бдителни за първи признаци на втора грипна въла в разнообразни зона на света.

С най-голяма периодичност през миналата зима е циркулирал грипният вариант H3N2 , който, за жалост, има една доста неприятна специфичност – мутира извънредно елементарно. Това е причина спадът на заболяемостта да е доста муден. Нещо повече – здравните управляващи в Съединени американски щати регистрират нараснала заболяемост от грип в края на зимата с наклонност за втора грипна вълна в околните седмици.

Експертите предизвестяват, че наклонността може доста бързо да се придвижи и в други страни от северното полукълбо, изключително с всеобщите пътувания около идните празници.

Данни за втора грипна вълна у нас към момента няма, само че заболяемостта остава относително висока. В пика на грипната вълна през януари са регистрирани по към 200-250 заболели от грип на 10 хиляди души население. В момента този брой е към 100 заболели на 10 хиляди души , като още не е достигнал минимално плато.

Втора грипна вълна при започване на пролетта не е извънредно събитие по нашите ширини, само че се случва относително рядко. Затова превантивните ограничения към момента са в действие и включват главно поддържане на имунната система , изрядна персонална хигиена и отбягване контактите с хора, проявяващи признаци на грип или простуда. Особено настоящи са рекомендациите за децата. С оглед стоплянето на времето събирането им на огромни групи може да докара до доста бързо разпространяване на възможна втора грипна вълна.

Свързани публикации.. С маска против грип – обезпечава ли отбрана? 0 Япония основава най-бързия лек против грип 0 Щит от UV-лъчи ще дава 100% отбрана от грип в бъдеще 0

Здравните специалисти в Съединени американски щати, където още веднъж се регистрира нараснала грипна заболяемост, показват, че има лека смяна в вида циркулиращи варианти. По-сериозни проблеми досега създаваха вариантите на грип вид А , само че при към 60% от новодиагностицираните с грип се регистрира зараза от вариант вид В . Като цяло тя протича по-леко, само че деянията при децата може да са толкоз съществени, колкото и при зараза с грипен вариант вид А.

С бързото стопляне на времето заболяемостта от грип се чака бързо да намалее

Това обаче

към момента не е реалност и се изисква още малко зоркост до цялостното отшумяване на риска и до постигане на успокоителния най-малко на заболяемостта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР