По-младото поколение потребители движи въвеждането на иновации във финансовия сектор,

...
Коментари Харесай

Fintech Summit 2021: Компании като Google и Facebook хвърлят ръкавица на банките

По-младото потомство консуматори движи въвеждането на нововъведения във финансовия бранш, а изострената конкуренция пък прави услугите по-добри. Около този извод се сплотиха участниците в панела " Бизнес модели и технологии за възстановяване на потребителското преживяване и нововъведенията в бранша " на годишната конференция на " Капитал " Fintech Summit 2021. Според експертите софтуерният прогрес се форсира и от навлизането на от ден на ден " нетрадиционни " финансови играчи.
Новите играчи
" Движещата мощ на измененията са по-младите хора, които са така наречените digital natives (израсналите с цифрови технологии). Въпреки това има потребителски упования от всевъзможни генерации ", съобщи Иван Хаджов, управител бизнес развиване в Mastercard. Според него в промишлеността навлизат от ден на ден нови компании като телекоми и разработчици.

По тематиката за нетрадиционните играчи още по-конкретен беше Даниел Дьодерлайн, създател на норвежката платформа за мобилни разплащания Settle, която навлезе на българския пазар от март. " Нека поговорим за " слона в стаята " - огромните софтуерни компании и медийни колоси, които се трансформират в новите канали за финансови услуги ", разяснява предприемачът. Той добави, че регулациите също улесняват компании като Фейсбук или Гугъл, които да могат да оферират такива услуги на потребителите си. Банките и финансовите компании също нe си оказват помощ, тъй като мислят повече за " моите услуги " и " моето приложение ", до момента в който потребителите желаят удобства и мислят за " моето преживяване ", безапелационен е Дьодерлайн. Според него случилото се в скандинавските страни в тази сфера ще стане факт и в други райони. " Банките там схванаха, че няма по какъв начин да съумеят, без да си сътрудничат между тях. Фрагментацията е неприятна за бизнеса ", добави той.

Технологиите постановат промени в мисленето и на по-традиционните финансови компании. Според Никола Янков, ръководещ сътрудник на фонда Expat Capital, ръководството на активи зависи от избора на клиентите, които търсят все по-дигитални услуги от фонд мениджърите. " Технологичната част от бизнеса е налична от години, само че новото в нашия сегмент е цифровата връзка и преживяването на клиентите ни ", разяснява Янков.
Дигиталната еднаквост на бъдещето
Една от главните тематики по време на панела, заложена от модератора Константин Безуханов, изпълнителен шеф на Evrotrust Technologies, беше цифровата еднаквост. Всички панелисти бяха единомислещи, че тя ще е доста значима за пазара и потребителите, въпреки и да бъде мъчно да има обединен стандарт.

" Дигиталната еднаквост към момента е на ранен стадий, само че считам, че тя е пътят напред - тя ще се трансформира в нещо като картите, които в този момент можем да използваме във всяка страни. Пандемията ни сподели, че такива решения са нужни на пазара ", съобщи Иван Хаджов от Mastercard.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР