По метода Световно кафене“ ученици отбелязаха 26 юни – Международен

...
По метода Световно кафене“ ученици отбелязаха 26 юни – Международен
Коментари Харесай

Ученици от четири разградски гимназии дискутираха по темата „Нашето поколение и зависимостта към психоактивните вещества“ по метода „Световно кафене”

По метода „ Световно кафене “ възпитаници означиха 26 юни – Международен ден за битка със злоупотребата на незаконния трафик на наркотични субстанции.

Общински съвет по наркотични субстанции /ОбСНВ/ и Превантивно-информационен център /ПИЦ/ към него проведоха и организираха забавен дебат-дискусия по метода „ Световно кафене “ през днешния ден в ресторант „ Лес “. Включиха се възпитаници от НПТГ„ Шандор Петьофи “, ПГИ„ Робер Шуман “, ПГПЧЕ„ Екзарх Йосиф “, ППМГ„ Академик Никола Обрешков “.

Децата бяха придружавани от своите ръководители, които са педагогичен съветници или психолози от съответното учебно заведение. Методът „ Световно кафене “ се употребява за креативно решение на проблеми и посредством него се предизвиква съдействието и шерването на нови хрумвания и отзиви от всички участници в групите. Учениците бяха разграничени на четири екипа и бяха седнали на избраните за тях маси. Всяка маса придвижи участниците в полемиката в избран град със фотография и къса история за него. Целта беше дискутиращите да си показват и да влязат в атмосферата на града с приятна топла напитка, дребни сладки и да поговорим по дадената тематика. На всяко работно място бяха оставени авансово готови материали за работа.

Приятната неофициална атмосфера предразположи учениците да работят с огромно предпочитание по тематиката „ Нашето потомство и зависимостта към психоактивните субстанции “. Всяка група имаше сложени въпроси, като: “Как си представяте помощта за човек, който знаете че използва ПАВ? “, „ Как ме визира живота на непосредствен в фамилията, когато той използва опиати? “, „ Как бих постъпил, в случай че другар ми предлага опиати, ще повлияе ли на другарството ни? “, „ Съзависимост – чували ли сте за това? Какво съставлява съгласно Вас? “.

Участниците имаха за задача да предложат решение или да дадат хрумвания за решение. На равни шпации от време (например 10 мин.) учениците се местеха на другите маси, като на всяка маса оставаше по един хазаин, който да обобщава информацията от предходния диалог и да записва новите хрумвания на новата група. Целта беше четирите групи възпитаници да минат през четирите маси на „ Световното кафене “ и в непринудена атмосфера да споделят своите хрумвания. По този метод диалозите се обогатяваха посредством кръстосването на хрумвания, генерирани в предходни диалози с другите участници. В края на процеса всяка група се върна на първичното си място. Групите обобщиха главните хрумвания, а домакините на групите показаха резултатите пред аудиторията.

Целта на това събитие беше да се провокира размисъл в младежите по тематиката за използването на опиати и да се види какво е отношението им към това обществено събитие.

След края на „ Световното кафене “ се организира забавна викторина с въпроси по тематиката.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР