По-малко са регистрираните украински граждани за миналата спрямо настоящата седмица

...
По-малко са регистрираните украински граждани за миналата спрямо настоящата седмица
Коментари Харесай

За седмица: Спад на новодошлите украинци в Хасковско

По-малко са записаните украински жители за предходната по отношение на актуалната седмица в област Хасково. Ако за интервала от 4 до 10 май са били 42, от 11 до 17 май са 36.

От началото на войната в Украйна 523 украинци са били регистрирани и минали през региона. На частни адреси са били регистрирани 228 индивида, в хотели - 295. Жените са 265, децата - 152, мъжете - 106, оповестиха от Областна администрация.

Временна протекция е предоставена на 369 лица, като са издадени 254 регистрационни карти , в които са вписани и децата. Към момента в хотели обитават 86 украински жители.

От РПЦ-Харманли оповестяват, че изнесеното им работно място на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак “  - за издаване на статут за краткотрайна протекция, към този момент не работи заради отпаднала нужда. Остава опцията за издаване на подобен статут в центъра в Харманли, където за миналата работна седмица няма издадени такива документи.

Производствата по отношение на интернационалната протекция се придвижват според от избраните периоди. Към 17 май са подадени 104 заявки за еднократна финансова помощ. По тях са отпуснати 80 помощи, постановени са 10 отхвърли, осведомят от Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “.

Вече 64 украински фамилии са подкрепени от регионалната конструкция на Българския червен кръст. Те са получили най-вече хигиенични материали, играчки, спално долни дрехи, одяла, облекла, обувки и други На 45 фамилии са раздадени пакети с съществени хранителни артикули.

Всеки искащ може да помогне като направи подаяние в БЧК. Няма смяна в данните по отношение на предходния интервал, осведомят от Регионалната здравна ревизия и от Регионалното ръководство на образованието в Хасково.

Данните бяха предоставени от членовете на Кризисния регионален център в Областна администрация, който организира следващо неприсъствено съвещание. Междувременно, чакат се спомагателни указания за настаняването на украински жители, които няма да могат да останат по хотели и места за настаняване след 31 май, според изискванията на филантропичната стратегия.

Засега е ясно, че украинските жители, на българска територия, които не са на частни адреси, при тяхно предпочитание да останат у нас, ще бъдат изпратени до пригодени държавни ведомствени бази. Това ще става след попълване на апликация с систематизирани данни.

Самата апликация се чака да бъде налична в напълно скоро време. За превоза, който ще бъде безвъзмезден за украинците, ще бъдат употребени главно услугите на БДЖ. Такива ведомствени бази на територията на региона няма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР