По-малко отпадащи ученици и по-малко отсъствия и закъснения има там,

...
По-малко отпадащи ученици и по-малко отсъствия и закъснения има там,
Коментари Харесай

До март ще подготвят законодателни промени за дуалното обучение

По-малко отпадащи възпитаници и по-малко отсъствия и закъснения има там, където е въведено дуалното образование. Причината - работата учи учениците на дисциплинираност. Това регистрираха през днешния ден ръководителите на плана " Домино ". На общо съвещание в Парламента на трите комисии - просветителната, икономическата и обществената, беше решено до края на март трите министерства да приготвят законодателни промени, свързани с дуалното образование и да ги показват на Народното събрание.


Причината за законодателните промени са проблемите при въвеждането на дуалното образование. Оказа се, че малолетните възпитаници не дават отговор на редица условия в Кодекса на труда и компании не могат да ги наемат на работа. Не е ясно дали могат да употребяват заплатен годишен отпуск или по какъв начин би трябвало да бъдат здравно обезпечавани. Има разновидности - промени в Закона за професионалното обучение или специфичен закон за тези възпитаници. До края на март трите министерства би трябвало да внесат своите оферти.
Милена Дамянова, ръководител на Комисията по обучение и просвета: Които да решат проблемите, които чуваме за следващ път, които бяха сложени на тази полемика още веднъж, като чуването на тези разновидности ще се състои в първата сряда на месец април.
Днес бяха регистрирани и триумфите на дуалното образование. По план " Домино " учениците към този момент са 1134, учебните заведения - 32 и паралелките - 49. Има и спомагателни 300 000 лв. за стипендии.
Ваня Евтимова, началник на план " Домино ": Рязко е намалял броя на отпадащите възпитаници в паралелките, в които е въведено дуалното образование заради покачвания интерес. Повишена е дисциплината в учебно заведение т.е. започвайки работа на трудов контракт и отговорностите да посещават и да се явяват учениците на работно място в тъкмо избран час и да съблюдават трудова дисциплинираност въздействат позитивно на тяхната дисциплинираност в учебно заведение.
Отчетен беше и мощен интерес на компаниите към дуалното образование, те към този момент са 170 най-вече от машиностроенето и енергетиката. Огромната част от тях са български.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР