По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година

...
По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година
Коментари Харесай

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година спрямо предходната. Резултатите демонстрират, че учениците не могат да основават личен текст, а единствено преписват заложения. Най-добри са резултатите по химия. Най-слаби са по география.


Средната оценка по наложителната матура тази година е Добър 4,06, а на избираемата - Мн. добър 4.67. Учениците са с най-високи резултати по химия, испански и немски език. Не толкоз добре, обаче, са се показали по български език и литература, биология и география. Тази година резултатите от наложителната матура по български език са с 3 точки по-ниски спрямо предходната.
Александър Трингов, специалист по БЕЛ: Нашето пояснение за тези три точки разлика сред миналогодишния и този випуск е в недокрай овладяното умеене да се основава личен текст.
Двойно е повишен процентът на учениците, които преписват художествения текст в последната задача на наложителната матура. Почти се резервира броят на тези, които го преразказват.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Най-важното умеене, което би трябвало в действителност да се работи още от първи клас е точно основаването на текст. Смятам, че е време да избегнем матрицата на тестванията, в които се избират отговори и вероятно може единствено поради това да се реализира резултат. Евгения Костадинова, шеф на дирекция " Образователни стратегии и просветително наличие " в МОН: Стремежът на министерството е да се насочва от ден на ден към оценяване на умения, а не към възпроизвеждане на познания.
Най-високи резултати по български са получили учениците в 91 Немска езикова гимназия „ Проф. Константин Гълъбов “, 73. СУ " Владислав Граматик " и 164 гимназия с преподаване на испански език „ Мигел де Сервантес “ в София. Изненада тази година има при учебните заведения с най-голям триумф по избираемата матура. Училището в смолянското село Чепинци се подрежда след СМГ и Първа частна математическа гимназия. Тази година на наложителната матура по български език и литература са се явили малко над 49 000 възпитаници, а на избираемата матура - повече от 39 000.
 Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература
Над 49 хиляди зрелостници се явиха през днешния ден на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР