По-малко от седмица след като необичайна поредица от антиправителствени протести

...
По-малко от седмица след като необичайна поредица от антиправителствени протести
Коментари Харесай

Бунтът в Куба върна някои права, но не промени политиката. Карибите влизат в дневния ред на Байдън

По-малко от седмица откакто необикновена поредност от антиправителствени митинги беше потушена от полицията и поддръжници на държавното управление и откакто президентът Мигел Диас-Канел беше заставен да си направи самооценка, обстановката в Куба наподобява спокойна. Мнозина обаче се чудят докога ще е по този начин?

В петък площади и паркове бяха заети от държавни поддръжници със флагове, а придвижването на транспортни средства и хора се възстановяваше.

 Един човек е умрял при антиправителствените митинги в Куба Виж още

Но мобилните интернет услуги, прекратени от управляващите по-миналата неделя, останаха лимитирани.

" Има политическа и обществена ерозия... Има огромно омерзение , би трябвало повече да беседваме, да създадем повече неща и да бъдат поправени нещата, които не са наред ", сподели 50-годишният строителен инженер Абел Алба. " Президентът се опита малко да заглади нещата ", само че чака " прекално дълго ", преди да се вслуша в настояванията на хората по улиците.

Протестите започнаха по-миналата неделя, когато хиляди кубинци се включиха в демонстрации на бул. " Малекон " в Хавана и на други места, с цел да стачкуват против дефицита на храни и медикаменти, спиранията на електричеството, а някои даже приканиха за политическа смяна. Протестите продължиха, въпреки и по-малобройни, в понеделник и вторник.

Първоначалната реакция на Диас-Канел беше да търси виновници , акцентирайки американските стопански наказания, икономическите последствия от пандемията от ковид и акцията в обществените мрежи, водена от групи на американци от кубински генезис. По-късно обаче той призна, че кубинските водачи носят избрана отговорност.

Имайки поради това, кубинските министри оповестиха комбинация от ограничения, в това число позволение пасажерите да внасят храни и медикаменти без ограничавания и разрешение за улеснено приемане на купонни книжки при промяна на адреса.

" Кубинското държавно управление преди малко сподели, че от самото начало е можело да разреши внасянето на храни и медикаменти без количествени ограничавания или мита, само че е решило да не го прави в продължение на повече от година след началото на пандемията ", написа шефът на самостоятелният електронен вестник " Токе " Хосе Хасан Ниевес.

Властите повториха, че имат желание да завършат даването на позволение за работа на дребни и междинни компании като източник на претовареност, както и да приложат стратегия, при която държавните компании да оферират по-високо равнище на възнаграждение.

Властите също по този начин дадоха да се разбере, че не желаят да трансформират политическия модел на острова.

66-годишната Марлен Родригес, която се занимава с улична търговия, не беше оптимистично настроена. " Няма медикаменти, няма нищо, няма храна. "

Според Диас-Канел в митингите са били забъркани четири бранша: радикални поддръжници от Съединени американски щати, развявали знамето на тази страна по време на митингите и упорствали за филантропична интервенция на Вашингтон; незаконни групи, възползвали се от обстановката, с цел да плячкосват; хора, в действителност обезверени заради въздействието на рецесията върху всекидневието им; и младежи, които нямат обществени проекти.

Демонстрациите прераснаха в принуждение и полицията влезе в конфликт с протестиращите . Унищожени бяха патрулни коли, разграбени бяха магазини, изпочупени бяха прозорци, хвърляни бяха камъни, осъществени бяха арести с приложимост на мощ, имаше ранени.

Някои кубинци бяха разтревожени от вандалските прояви, а групи държавни поддръжници излязоха по улиците и влязоха в конфликти с протестиращите.

Един съперник на държавното управление почина при митингите , а точният брой на задържаните е незнаен. Опозиционери споделиха в обществените медии, че броят им е над 100.

 Хаити изиска военни сили от Съединени американски щати след покушението на президента, Вашингтон отхвърли Виж още

В петък висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет прикани за освобождение на протестиращите.

Обявените от държавното управление стъпки " са позитивни ограничения, само че не са задоволителни ", сподели кубинският икономист Омар Еверлени Перес.

" Без да се визира идеологията, има много сфери, в които страната може да предприеме дейности ", сподели той, като загатна разрешението частни бизнесмени да внасят артикули, без да минават през държавния монопол, позволението задгранични компании да вършат пазари за търговия на дребно или повдигането на тавана за цените на земеделските артикули, с цел да се усъвършенства снабдяването.

Политически анализатори обаче споделиха, че икономическите провокации са огромни .

" Мисля, че държавното управление просто се пробва да покаже на хората, че схваща отчаянието им и ще се постарае да понижи ненапълно бедността ", сподели експертът по Куба в Американския университет в Съединени американски щати Уилям Леогранде.

Леогранде сподели, че размириците в Куба и убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз са върнали Карибите в дневния ред на американския президент Джо Байдън.

" Няма подозрение, че демонстрациите в Куба, убийството на президента на Хаити и избухналите там безредици сложиха Карибите отпред на външнополитическия дневен ред на президента Байдън , макар че те биха предпочели районът да бе останал по-дълго време на назад във времето ", сподели той. " До огромна степен към момента не е ясно какво ще направи държавното управление по отношение на Куба. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР