По-малко от седмица след като финансовият министър Кирил Ананиев да

...
По-малко от седмица след като финансовият министър Кирил Ананиев да
Коментари Харесай

Бизнесът иска нова реформа за касовите апарати

По-малко от седмица откакто финансовият министър Кирил Ананиев да взема решение казуса със софтуерите за отчитане на продажбите на търговците, с цел да не се пречи на компаниите, бизнесът още веднъж е неудовлетворен. Независимо че близо три години куп бизнес организации недоволстваха от измененията в Наредба Н-18 за касовите апарати и софтуерите, в този момент към този момент някои от тях считат, че въпреки всичко страната не трябва да се отхвърля да усъвършенства контрола върху отчитането на оборотите .

Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) излезе в сряда със мнение, че приветства отхвърли от измененията в Наредба Н-18 за така наречен СУПТО (софтуер за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти, б. р.) поради " значителните пропуски, потребността от съществено усъвършенстване на препоръчаните текстове и последвалия безпорядък ". Въпреки това обаче асоциацията акцентира, че " с отхвърли от Наредба Н-18 остава неуреден казусът с контрола върху отчитането на оборотите и той ще се задълбочава, в случай че софтуерните компании не бъдат въвлечени в новия разговор през цялото време ".

За " нов разговор " обаче на този стадий никой не отваря дума. Правителството съобщи само, че се отхвърля да взема решение казуса, а не че има желание да отваря тематиката още веднъж, и то посред тежки антиправителствени митинги. По данни на Национална агенция за приходите поради манипулиране на софтуерите за продажби на проверявани търговски обекти.

От БАСКОМ напомнят, че доста пъти са предупреждавали, че в оферти в началото тип Наредба Н-18 е била " взривоопасна по голям брой аргументи ". Някои от заложените условия са били в огромна тежест за бизнеса на макро ниво, други са били в несъгласие с правилата на свободната конкуренция, а трети са пораждали опасения за свръхрегулация и ненужни лицензионни режими.

В същото време доста от фирмите са създали съществени вложения в сходство с условията в Наредба Н-18, които при изцяло оттеглена регулация остават големи загуби за бизнеса. От БАСКОМ настояват, че с изключение на несъответстващата държавна регулация сериозна спънка пред измененията е бил и отводът на фирмите, продаващи касови апарати, да разрешат прекосяване към директна софтуерна фискализация като безвъзмездна опция на скъпите месечни такси за мобилна съгласуваност и поддържане на всяка каса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР