По-малко от половината американци принадлежат към някой религиозен храм, но

...
По-малко от половината американци принадлежат към някой религиозен храм, но
Коментари Харесай

Американците зарязват религията заради алергична реакция към християнския национализъм

По-малко от половината американци принадлежат към някой набожен храм, само че религията - и изключително християнството - не престават да имат голямо въздействие върху американската политика . По-бърз е спадът измежду демократите спрямо републиканците.

Информацията популяризира " Гардиън ", базирайки се на изследване на " Галъп ".

Само 47% от американското население са членове на черква , джамия или синагога, което е сериозен спад от 70% преди две десетилетия . Това се дължи отчасти на демографската група Поколение Y (известна също като Милениали, родени сред 1981 и 1996 г.), която бяга от религията . Но съгласно специалисти също е реакция към смесицата от крайнодесни политики и християнството, прегърнати от Републиканската партия.

Като доказателство републиканците в някои щати се пробват да постановат " християнски шовинизъм " . Тяхна версия на християнството, към която от ден на ден американци губят интерес.

Миналата седмица губернаторът на Арканзас се подписа под закон, който разрешава на лекарите да отхвърлят да лекуват хора от ЛГБТ общността на религиозна основа. Други щати изследват сходно законодателство.

" Галъп " стартира да пита американците за тяхното членуване в черква през 1937 година и в продължение на десетилетия процентът постоянно е над 70 100 . Това стартира да се трансформира през 2000 година и от този момент процентът непрекъснато пада. Част от спада се дължи на смяна в поколенията , като 66% от родените през 1946 година към момента са членове на черква в съпоставяне със единствено 36% от тези родени след 1981 година

Отчита се и спад измежду тези, които се разпознават като демократи и самостоятелни . Процентът на демократите, които са членове на черква, е понижен с 25% през последните 20 година При самостоятелните спадът е 18%. Има отлив и при републиканците, само че единствено 12%.

Професор Дейвид Кембъл, декан на Факултета по политология към Университет Нотр Дам и съавтор на книгата American Grace: How Religion Divides and Unites Us, разяснява, че повода за спада измежду тези групи е политически - " алергична реакция към религиозното дясно ".

" Много американци, изключително младежите, считат, че религията е обвързана с политически консерватизъм и особено с Републиканската партия ", изясни експертът.

" Тъй като това не е тяхната партия или техните политики, те не желаят да се разпознават като религиозни. Младите хора са изключително алергични към усещането, че доста, само че не значи всички, американски религии са враждебни към правата на ЛГБТ ", сподели професорът.

Проучване на Кембъл демонстрира, че възходящ брой американци бяга от религията , откакто политиците, изключително републиканците, смесват религията с политиките си. Той счита, че този крах евентуално ще продължи.

Според него няма признаци религиозното дясно и християнският шовинизъм да избледняват , само че това значи, че алергичната реакция ще продължи и от ден на ден американци ще изоставят религията.

Броят на хората, които се самоопределят като нерелигиозни, пораства през последните десетилетия . Повече от 20% от американците не са религиозни, над 1/3 от тях са под 30 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР