По-малко от двадесет и четири часа след представянето на законопроекта

...
По-малко от двадесет и четири часа след представянето на законопроекта
Коментари Харесай

Двойната игра на Орбан за парите на ЕС

По-малко от двадесет и четири часа след представянето на законопроекта за основаване на " орган по интегритета ", на 24 септември, унгарското държавно управление започва процедура за асортимент на началник на тази нова институция, предопределена за битка с корупцията.

Така запомва разбор на Жан Батис Шастан във френското издание " Монд ".

Това е главната отстъпка, направена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, с цел да избегне глобата от 7,5 милиарда евро, която Европейската комисия заплаши да наложи на Унгария до края на годината, в случай че тя не постави старания за възобновяване на върховенството на закона. Това е знаков миг, когато изборният триумф на крайнодясната лидерка Джорджия Мелони в Италия подлага Европейския съюз (ЕС) на ново тестване.

В Унгария новата организация ще има пълномощията да подхваща правни дейности, да приключва противоречиви търгове или даже да не разрешава на избрани компании да подписват контракти, финансирани от Европейски Съюз. Тя ще бъде " изцяло самостоятелна ", дава обещание първият член на законопроекта, който се чака да бъде признат от голямото болшинство на Орбан в унгарския парламент.

До 19 ноември Унгария би трябвало да потвърди, че органът е почнал активността си. Това е едно от 17-те условия, които Комисията сложи на 18 септември, с цел да даде единодушие за разпределяне на средства от Европейски Съюз.

" Изборна автокрация "

Дали това бързо деяние е знак, че Европейският съюз най-сетне е съумял да откри верния способ за прекъсване на ексцесиите на страна, която при неотдавнашно гласоподаване в Европейския парламент беше избрана като " изборна автокрация "?

Реформите, контрактувани сред Комисията и Унгария, бяха кардинално приветствани от унгарската съпротива и гражданското общество. Въпреки това те са скептични във връзка с способността им да доведат до действителна смяна.

" През последните дванадесет години в Унгария в никакъв случай не е имало същински самостоятелна одитна институция. Ако това се случи в този момент, ще бъде огромна крачка напред ", споделя Йожеф Петер Мартин, шеф на унгарския клон на неправителствената организация Transparency International.

" Можем ли в действителност да имаме вяра, че унгарското държавно управление ще спре да краде, откакто краде от толкоз дълго време? " - споделя от своя страна Марта Пардави от Унгарския хелзинкски комитет, интернационална организация за отбрана на правата на индивида, като има поради подозрителното обогатяване на обкръжението на Виктор Орбан със средства от Европейски Съюз. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР