По-малко от 90 дни преди началото на световното първенство в

...
По-малко от 90 дни преди началото на световното първенство в
Коментари Харесай

Кратка история на бойкотите на световни първенства по футбол

По-малко от 90 дни преди началото на международното състезание в Русия министрите от английското държавно управление и членовете на кралското семейство оповестиха протест на най-големия футболен конгрес. Опитът за ликвидиране на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал докара до напрежение сред двете страни и апели на високо равнище британският народен тим да се откаже от шампионата.

Подобен ход от страна на единствения английски представител в шампионата към момента наподобява невъобразим. Английската футболна асоциация (ФА) обаче даде да се разбере, че ще се съобрази с мнението на държавното управление, в случай че " съществува заплаха за членовете на британската делегация.

Въпреки че възможен протест би бил първият непосредствено ориентиран против страна-домакин по политически аргументи, в историята на международните шампионати има и други случаи, когато тимове са отказвали да играят. Ето кои са те:

Уругвай (1934 г.)

Уругвай е единственият тим в историята, който не е защитавал международната си купа. Южноамериканците печелят първия мондиал през 1930 година, на който са домакини, само че отхвърлят да пътуват за шампионата в Италия четири години по-късно.

Причината е, че множеството тимове от Европа отхвърлят присъединяване в Уругвай поради огромните транспортни разноски и дългото презокеанско пътешестване. Два месеца преди началото на международното нито една от европейските страни не декларира наличие. В последна сметка след намесата на президента на ФИФА Жул Риме четири тима отпътуват за Уругвай - Франция, Югославия, Румъния и Белгия.

Аржентина и Уругвай (1938 г.)

Финалистите от първото международното отхвърлят да вземат участие в третия мондиал в символ на митинг против избора на Франция за хазаин. Двете страни са недоволни от обстоятелството, че за втори следващ път европейска страна получава правото да провежда шампионата.

Аржентина е претендент за хазаин дружно с Франция и Германия и чака да завоюва, защото разчита ФИФА да заложи на ротационен принцип сред Европа и Южна Америка. Въпреки недоволството против крайното решение аржентинският тим подава поръчка за присъединяване в квалификациите, където би трябвало да се изправи против Бразилия. Впоследствие обаче дефинитивно се отхвърля.

Индия (1950 г.)
 Кратка история на протестите на международни шампионати по футбол
© Associated Press

През 1950 година Бразилия провежда първия мондиал след Втората международна война. Индийците отхвърля да вземат участие, като дълго време се счита, че повода е, че им е неразрешено да играят боси. Оказва се, че това е просто мит.

Две години по-рано те играят без обувки - някои боси, други по чорапи - в олимпийския шампионат в Лондон. Това е първата интернационална спортна демонстрация, в която страната взе участие след оповестяването на независимостта от Англия.

За международното през 1950 година ФИФА дава една квота на Азия, като кани за присъединяване Индия, Индонезия, Филипините и Бурма. Последните три тима се отхвърлят и по този начин индийците се класират непосредствено за мондиала.

Индийската федерация афишира, че се отхвърля от присъединяване поради " различия към селекцията на тима и незадоволително време за подготовка ". Според локалните публицисти същинската причина е, че страната просто не смята международното състезание за задоволително значим и влиятелен шампионат. Дори предлагането на ФИФА да поеме част от разноските по присъединяване не трансформира решението на Индия.

Турция, Индонезия, Египет и Судан (1958 г.)

 Кратка история на протестите на международни шампионати по футбол
© Associated Press

Квалификациите за международното в Швеция през 1958 година се трансформират в същинска неразбория поради наличието на Израел. Израелците би трябвало да се състезават с Турция, Индонезия, Египет и Судан в пресявките на азиатско-африканската зона. И четирите страни обаче отхвърлят да играят против Израел по политически аргументи.

По този метод Израел се класира за международното без нито един изигран мач. ФИФА обаче взема решение, че всеки един тим отвън домакина и настоящия първенец би трябвало да премине най-малко един квалифиакционен кръг.

Световната централа насрочва бараж сред Израел и Шотландия, която преди този момент е отпаднала в пресявките на зона " Европа ". Британците печелят двата мача с по 2:0 и взимат последната квота за Швеция.

Африка (1966 г.)

Това е единственият случай, когато цялостен континент бойкотира международно състезание. За шампионата в Англия през 1966 година ФИФА дава 10 квоти за Европа, четири за Южна Америка и една за Централна Америка и Карибския район. Това оставя единствено едно място за тимовете от Азия, Африка и Океания.

Африканската футболна конфедерация (КАФ) смята това за извънредно незаслужено. Между управителния орган в африканския футбол и ФИФА към този момент има основано напрежение. КАФ изключва Южна Африка поради апартейда. Страната обаче получава нов късмет да се класира за международното, откакто е преместена в зона " Азия ".

През октомври 1964 година всичките 15 африкански федерации афишират отдръпването си от квалификациите. Най-големият пострадал се оказва доста мощният по това време тим на Гана, който печели Купата на Африка през 1963 и 1965 година и съгласно мнозина има съществени шансове за положително показване в Англия.

Съюз на съветските социалистически републики (1974 г.)

 Кратка история на протестите на международни шампионати по футбол
© Associated Press

Съюз на съветските социалистически републики има мощен тим при започване на 70-те и печели сребърните медали от Евро 72, а две години по-рано доближава до четвъртфиналите на международното в Мексико, където отпада от Уругвай след продължения. " Сборная " обаче не съумява да се изяви в най-големия футболен конгрес през 1974 година

Съюз на съветските социалистически републики играе бараж с Чили за място във финалите. Първата среща в Москва приключва без голове. Съветският съюз обаче отхвърля да пътува за реванша в Сантяго, плануван за 21 ноември 1973 година Причината е военния прелом в Чили, при който на същия стадиона са екзекутирани ляво въодушевление пандизчии.

Гостите пращат молба до ФИФА да бъде заменено мястото на мача. След като излиза наяве, че това няма да се случи, Съюз на съветските социалистически републики отхвърля да взе участие. Мачът в Сантяго въпреки всичко стартира. Домакините се подреждат от едната страна на терена и вкарват два гола в опразнената врата, преди съдията да даде завършек на мача.

Британските тимове (1982 г.)

Британското държавно управление организира съществени полемики към присъединяване на националния тим в Испания през 1982 година поради вероятността да се стигне до мач с Аржентина. Това е годината на Фолклендската война и много от членове на английския кабинет се притесняват, че може да се стигне до конфликти, в случай че някоя от английските страни би трябвало да се изправи против международните първенци от 1978 година

Подобно на сегашната обстановка, спортният министър Майкъл Хесълтин взема решение, че държавното управление " няма пълномощия да забрани спортните контакти ", само че прибавя, че " футболните власи са дали индикация, че ще последват възможен протест на държавното управление ".

В последна сметка Фолклендската война завършва тъкмо в деня преди началото на международното, а по този начин или другояче Аржентина и трите английски тима в шампионата отпадат прекомерно рано, с цел да имат късмет да се изправят на терена.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР