По-малко от 2 седмици преди поредните извънредни парламентарни избори от

...
По-малко от 2 седмици преди поредните извънредни парламентарни избори от
Коментари Харесай

QR кодове стартират видеонаблюдението по време на изборите на 2 април

По-малко от 2 седмици преди следващите изключителни парламентарни избори от ЦИК най-сетне разкриха взеха решени по какъв начин ще се пуска системата

На ръководителите на секционните изборни комисии ще бъде възложен специфичен QR код, който ще сканират, с цел да задействат излъчването и записването на процеса по броене на бюлетините от втори април на плануваните за тази цел смарт телефони, оповестиха от ЦИК. При нарушение на излъчването или записването, кодът ще се сканира наново. Устройствата ще бъдат снабдени с указания и специфичен запечатан плик с QR кода. Това е разказано в методическите инструкции, признати от ЦИК за работата на СИК, след привършване на гласуването и при отчитане на резултатите.

След края на гласуването на 2 април, първата задача на СИК е да слагат смарт телефона на стойка на масата, където ще се прави преброяването на бюлетините по метод, осигуряващ видимост на всички дейности на комисията. лен на СИК ще следи работата на устройството, и след активирането му с QR кода, то ще бъде изключено единствено след подписването на протокола от всички членове и оповестяването на резултатите от гласуването.

Първо ще се преброят хартиените бюлетини, а след тях – тези от машините в секциите, където се употребява и хартия, и машини.

За да се подсигурява точното отчитане на резултатите и за видеонаблюдението, ЦИК указва да се съблюдава тишина при отчитането на всеки глас.

Определен член на СИК ще демонстрира бюлетината по този начин, че да може да се види маркираният избор, като в същото време афишира ясно и мощно номера на кандидатската листа или надлежно гласа " не поддържам никого ". След това ще се преброят и преференциите за всеки от претендентите. Двама членове на комисията от разнообразни политически форм ации ще регистрират броя на желанията по едно и също време и без значение един от различен.

След подписването на протокола и оповестяването на резултатите, ръководителят на СИК ще изключи устройството за видеонаблюдение. След това, дружно със стойката, зарядното устройство и QR кода, то ще бъде опаковано в обособен пакет, на който ще се сложи надпис: " Устройство за видеонаблюдение " и номерът на СИК. Накрая, книжата и материалите ще бъдат предадени в РИК.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР