По-малките банки с по-малки възможности са по-активни в депозитната си

...
По-малките банки с по-малки възможности са по-активни в депозитната си
Коментари Харесай

Ръст в лихвите по депозитите на три банки

По-малките банки с по-малки благоприятни условия са по-активни в депозитната си политика и политиката за привличане на запас.

 

Ръст в лихвите по депозитите на три банки. Свършва ли интервалът на нулевите лихвени проценти по спестовните сметки и ще стане ли по-изгодно да държим парите си в трезор?

След нескончаем интервал на ниски, даже нулеви лихви по депозитите, в този момент три банки ги покачват, а две от тях с над 1% при тригодишните влогове.

Според финансовия наблюдаващ Иван Стойков обаче, тук не приказваме за наклонност. Банките го вършат, с цел да могат да бъдат конкурентни на пазара на заемите, откъдето са главните им доходи, изясни Стойков, защото имат стеснен потенциал до междубанковия пазар, добавя Българска национална телевизия.

Управителят на фамилна компания Анита Василева последно е имала депозит преди повече от 10 години, тъй като не е знаела по какъв начин да ръководи парите си. Сега не би разкрила влог.

Не бих си направила депозит, тъй като лихвата по депозитите е 1%, което на 10 хил лева е 100 лева на година, а инфлацията е двуцифрена и няма смисъл тъй като по този метод си блокираш средствата.

Затова тя избира да реинвестира в бизнеса си или към активи, които незабавно могат да подобрят живота ѝ.

Банките въпреки всичко дават и по-високи лихви, само че за по-дългосрочни депозити, споделя Стойков:

Последните корекции, които станаха при депозитите и повишението на лихвите при 3-4 банки те са главно за депозити при по-голяма срочност. При депозити над 1 година: 2, 3, най-атрактивните, най-високите лихвени равнища са за 5-6 годишен интервал.

Въпреки това, Стойков подсети, че компании и физически лица не престават да държат пари в банкови депозити - в края на април те надвишават 105 милиарда лева, по предварителни данни на Българска народна банка.

Понижение обаче има при по-малките влогове. Сред вероятните аргументи са: уедряване на дребни депозити, справяне с инфлацията или вложения.

Стойков подсети още, че банковите трезори са доста по-сигурни от съхраняването на спестявания у дома.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР