По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо

...
По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо
Коментари Харесай

Купуваме все повече вносно свинско месо

По магазините у нас всеобщо се предлага замразено свинско месо от запасите на Европа, а търговците постоянно го пласират като прясно. Затова предизвестяват шефове на свинекомплекси в Русенско. Причината е спадът на производството с над 20% на българско прясно месо, след епидемията от африканска чума.

Заради болестта у нас бяха унищожени над 130 000 свине, чието месо се използваше най-вече за прясна консумация. Според производителите сега търговците компенсират дефицита в родното произвеждане с нискокачествени артикули от запасите на Испания, Унгария, Франция и Германия.

Христо Стойков - шеф на свинекомплекс, разяснява пред Българска национална телевизия: "Световните стопански системи имат такива огромни хранилища, които съхраняват меса, когато са били сложни времената, с цел да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега сега се отварят и зареждат пазари като нашия. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже какъв брой са стояли ".

В доста от магазините в Русе се следи спад в продажбите на свинско месо. Има и такива, които въобще са се отказали да зареждат.

"Снабдявахме се с месо от русенска компания - производител на месо, сами си отглеждаха прасетата и към този момент не зареждаме от тях, тъй като ги затвориха и им унищожиха прасетата ", изясни Стела Генчева - продавач в хранителен магазин.

От началото на годината Агенцията по сигурност храните е направила над 1000 инспекции в хранителни магазини в цялата страна. Нарушения не са открити, само че от Агенцията поучават потребителите да наблюдават етикетите.

"На етикетите, които са с данни за потребителя е конкретизирано какъв е произходът на месото, какъв е типът му, каква е цената му ", сподели доктор Георги Дяков - шеф на БАБХ-Русе.

Заради африканската чума по свинете русенци споделят, че избират да пазарят пилешко месо и риба.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР