По коварство, артериалната хипертония би могла да се сравни единствено

По коварство, артериалната хипертония би могла да се сравни единствено ...

Защо вдигаме високо кръвноПо коварство, артериалната хипертония би могла да се сравни единствено с хепатит С. Заедно, те отнемат много човешки животи на година. Повишаването на кръвното често е трудно забележимо, което дава възможност на болестта да прогресира постепенно и напълно неусетно. А последиците са опустошителни и необратими, ето защо с колегите от публикуваме тази полезна информация за този наболял проблем.
Защо вдигаме кръвно?
Причините изискват задълбочено проучване и всъщност не е никак лесно да се открие точния начин за решаване на подобен здравословен проблем.

Медицината така и не е дала категоричен отговор на въпроса защо вдигаме кръвно. Това, което се знае, е че хипертонията би могла да е първична и вторична. Често пъти е трудно двата вида да бъдат различени, а дори когато това е възможно, то трябва да стане на базата на пълни диагностични изследвания.

Първичната хипертония е свързана с патологично състояние на съдовата система, провокирано определени фактори или съвкупност от такива. Те обаче просто повишават риска от развитие на болестта, без да причиняват хипертония директно.

Сред тези фактори са:

Остаряване

Наследствена обремененост

Затлъстяване

Хиподинамия

Вредни храни

Прием на алкохол, пушене

Прием на някои лекарства и добавки

Замърсена жизнена среда

Прекомерна физическа активност

Метеорологични промени

Промените, провокирани от напредването на възрастта се изразяват в удебеляване на стените им и загубата на тяхната еластичност. Също така стесняването на лумена между стените оказва допълнителен отрицателен ефект. Благодарение на тези фактори кръвоносните съдове изтъняват и стават чупливи. Вътре в тях се наслагват калциеви соли, липиди, мускулният слой атрофира и производството на колаген намалява.

Много хора с високо кръвно имат в семейството си роднини със сходни проблеми, ето защо е добре винаги да имат подръка . Но заболяването се проявява само в съчетание с други вредни фактори. Ако е налице здравословен начин на живот и човек е внимателен е към здравето си, не би било нужно той да се опасява от появата на хипертония, въпреки лошата наследственост.

Хората с повечко килограми също често страдат от високо кръвно налягане. За да достави кръв на увеличените телесни тъкани, на сърцето му се налага да работи при натоварен режим и в отговор на това, кръвоносните съдове редовно се стесняват, а това повишава кръвното.

Освен това мастните натрупвания притискат съдовите стени, стеснявайки прохода за притока на кръв, а това също води до вдигането на високо кръвно.

Наднорменото тегло е тясно свързано и със следващия отрицателен фактор за здравето на кръвоносните съдове - хиподинамията. Затлъстелите хора са неактивни, а липсата на умерена физическа активност пък води до затлъстяване.

Когато човек не се движи достатъчно, кръвта не циркулира добре, застоява се в определени органи, докато други части на тялото не получават достатъчно кислород и полезни вещества. Подобно неравномерно разпределение на кръвта деформира кръвоносните съдове. Те загубват способност за саморегулация, тонусът на стените отслабва и натискът върху тях се повишава.

*публикация

Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected]. Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в -  .

Прочети тук -

Източник: petel.bg