По какъв начин и с какви критерии депутатите са излъчили

...
По какъв начин и с какви критерии депутатите са излъчили
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите запита депутатите: как излъчихте кандидатите за парламентарната квота на съдебния съвет

По какъв метод и с какви критерии депутатите са излъчили своите представители за членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота - това запитване насочва Съюзът на съдиите в България (ССБ) в послание към народните представители от 44-ото Народно заседание. За да има бистрота и праволинейност във образуването на идващия Висш съдебен съвет, значимо е номинираните от депутатите претенденти да отговорят на същите въпроси, на които отговаряха претендентите на съдийската общественост, от които предходната седмица бяха определени 6-имата членове на съдийската гилдия. ( " Дневник " разгласява въпросите настрана.)

" За нас като професионална организация е значимо да научим по какъв начин тъкмо народните представители са избрали своите претенденти измежду хилядите адвокати в страната с 15-годишен стаж и високи професионални и нравствени качества. Много от тях са настоящи съдии и прокурори. Номинацията им обективно би трябвало да се основава на високи качества, а не на партийни пристрастия ", се споделя в обръщението на ССБ. Съюзът приканва депутатите да вземат решение по съвест и с кардинални критерии,, а " не в името на изопачен консенсус ".

Миналата седмица завърши срокът за издигане на претендентите за парламентарната квота, като за 11-места партиите излъчиха 18 претенденти. Нито една парламентарна партия не се обърна към гражданските организации с покана и те да предлагат претенденти.

Въпросите към номинираните от парламентарните партии претенденти за Висш съдебен съвет, на които отговаряха избраниците на съдиите преди избора им:

1. Считате ли, че настоящето устройство и конструкция на Висшия правосъден съвет подсигуряват реализирането на предоставените на този орган от Конституция на Република България и Закон за съдебната власт функционалности?

2. Какво е мнението Ви по отношение на активността на досегашния състав на Висш съдебен съвет в неговия мандат в следните области:
- отбрана на независимостта на правосъдната власт и на нейния авторитет;
- обезпечаване на транспарантно и предвидимо кадрово развиване на съдиите;
- избор на ръководители на съдилища и техни заместници;
- дисциплинарна отговорност на съдиите;
- предварителна защита на корупцията в органите на правосъдната власт;
- застраховане на изискванията на работа на съдиите и на техните осигурителни и трудови права; промяна на правосъдната карта?

3. Каква е оценката Ви за метода на взимане на решения в активността на в този момент настоящия Висш съдебен съвет, бихте ли трансформирали и какво тъкмо в този развой?

4. Какви съответно качества считате, че следва да имат бъдещите ръководител на Върховен касационен съд, ръководител на Върховен административен съд и основният прокурор, тъй че профилът им да подхожда на условията на закона за заемането на съответната служба?

5. Как бихте постъпили, в случай че стане невероятно в идващия Висш съдебен съвет да осъществите концепцията, която сте защитили пред своите сътрудници - гласоподаватели (бел. ред. - пред депутатите, които са Ви избрали)?

Всичко, което би трябвало да знаете за:Промени в правосъдната власт (804)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР