По искане на КНСБ казус с експлоатация на български строителни

...
По искане на КНСБ казус с експлоатация на български строителни
Коментари Харесай

КНСБ сезира Европейския орган по труда за нарушени права на български работници в Германия

По искане на КНСБ проблем с употреба на български строителни служащи в Германия е показан за разглеждане в Европейския орган по труда (ЕОТ). Това е станало откакто КНСБ се е обърнала към Европейска федерация на служащите в строителството и дървообработването

Проблемът поражда, откакто няколко български служащи са били командировани от януари до август 2019 година от българска строителна компания за работа на обект в Германия. Те са работили върху строителството на жилищни здания в Грос-Цимерн. В края на август ЕОТ получава сигнал от някои от служащите, в който те се оплакват, че не са получавали заработените надници от юни.

Българската компания е подизпълнител на немска компания. Собственик и шеф и на двете е едно и също лице. В момента строителството на жилищните здания е готово и командированите служащи от България правят довършителни строителни работи.

Някои от тях, които са работили на строителния обект от януари до август 2019 година, са изпратили работното си време в ЕОТ (по 9 часа от понеделник до петък и 6.5 часа в събота) и са поискали помощ. На 13 септември те получават заплащане от 2700 лв. (около 1350 EUR), което трябвало да покрие заплатите за юни и юли. По пресмятане на ЕОТ от 1 юни до края на август строителите са имали 642.5 работни часа. Въз основа на минималната почасова заплата за квалифицирана работа, защото те не работят като помощници на обекта, би трябвало да получат брутно заплащане от към 9766 евро (642.5 часа * 15.20 EUR на час) за всички три месеца.

Получените заплащания не покриват в най-малка степен направените от тях часове за упоменатия интервал.
Към момента няма информация дали българската компания заплаща дължимите налози и обществени вноски в България и на каква основа, показват от КНСБ. Това несъмнено би трябвало да бъде разследвано от управляващите в България, допълват от синдиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР