По-интензивното спортуване през уикенда е толкова ефективно за поддържането на

...
По-интензивното спортуване през уикенда е толкова ефективно за поддържането на
Коментари Харесай

Може ли по-интензивният спорт през уикенда да е достатъчен за добра физическа форма?

По-интензивното спортуване през уикенда е толкоз дейно за поддържането на добра физическа форма, колкото и разпределянето на тази интензивност в делничните дни, заяви Би Би Си, като цитира данни от американско проучване.

Учените са наблюдавали в границите на 10 години 350 000 души, които спортуват главно в почивните дни. Те са анализирали типовете и общия брой на упражненията, които тези хора всекидневно правели. Резултатите, оповестени в изданието по вътрешни заболявания на Американската здравна асоциация, демонстрират, че са значими типът и общото количество физическо натоварване, а не в какъв брой тренировки седмично е разпределено.

Специалистите предлагат най-малко 150 минути седмично спортни действия с умерена активност. За образец са дадени бърза разходка, ненатоварващо каране на велосипед или игра на тенис по двойки.

Или 75 минути но-интензивно физическо натоварване като бягане, плуване или футбол, предлагат английски здравни специалисти, представени от Би Би Си.

Много от участниците в американското проучване следват тази скица на физическа интензивност. Други пък избират да спортуват по един или два пъти седмично доста по-интензивно, вместо да ги разделят.

При тези, които са достигнали предложеното равнище на интензивност, без значение дали през седмицата или през уикенда, е открит по-нисък риск от гибел в съпоставяне със спортуващите по-малко от предложеното количество.

Физическата интензивност усъвършенства здравето, понижава риска от болести на сърдечно-съдовата система като инфаркт и инсулт.

Изследването е осъществено по поръчка на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР