По инициатива на Световната здравна организация, последната седмица от април

...
По инициатива на Световната здравна организация, последната седмица от април
Коментари Харесай

За ползите от ваксините преди Европейската имунизационна седмица

По самодейност на Световната здравна организация, последната седмица от април се отбелязва като европейска имунизационна седмица. Време да се разпространяват изгодите от имунизациите и имунизацията като персонално право и споделена отговорност. У нас смъртните случаи от затрудненията след грипната зараза още веднъж са близо 2000, макар че за първи път в страната ни беше регистриран повишен интерес към противогрипните ваксини. Те бяха изчерпани от аптеките още в края на октомври, само че нови количества не бяха доставени. Производството им е дълготрайно и поръчките им стават година по-рано.


Това е едно от най-сложните и продължителни производства изобщо във фарма промишлеността. След като Световната здравна организация планува какви са настоящите грипни варианти, производството на самата ваксина и нейната доставка изисква от време на време даже година. Затова поръчките към производителите се дават доста преди преди сезона. И никой не създава непотребни количества, още повече че срокът на валидност е дребен.
Томас Брюер - управител " Научни разработки ", GSK: Покритието с ваксини е друго. Англия да вземем за пример има 70 % покритие. Хората там имат вяра, че ГРИП-ът е доста тежко заболяване и е значимо да се предпазиш. Но също по този начин имунизациите се обезпечават от страната. И Америка има постоянна система за реимбурсация.
У нас покритието постоянно е било сред 2-3 %. А нарасналият интерес в този момент се дължи на това, че за първи път бяха импортирани четиривалентни ваксини с нараснала отбрана. Или всеки мисли самичък за себе си. Дори работодателите не са дейни да ваксинират чиновниците си, макар директната вреда от отсъствията им и болничните за тяхна сметка.
Томас Брюер: Има много легенди към имунизациите. Като този, че можеш да се разболееш от тях. Но това е невероятно, тъй като във имунизацията няма вируси, а единствено елементи от неговите белтъци. И единствената причина, заради която всяка година вършим нови ваксини, то е че вирусите се трансформират непрестанно. Не тъй като в случай че се ваксинирам в този момент, идната година имунната система няма да е съответна. Няма никакви доказателства за това.
Четиривалентните ваксини към този момент демонстрират важен резултат при дребните деца. Имунният отговор при възрастните към момента не е на нужното равнище. Влиянието и на хроничните болести е по-значимо. Затова най-застъпеното направление е създаването на адюванти, или добавки, които укрепват имунния отговор. По-добра отбрана получават и бременните, даже новородените.
Томас Брюер: Освен това, аз съм ваксинирал децата си и против варицела. Въпреки че това заболяване минава в детска възраст, би могло да има тежки прояви по-късно, когато пораснат.
Най-често в действителност обривите на шарката минават леко. Но не са редки случаите, в които се стига до затруднения - като пневмонии, отити, менингити и енцефалити. Заради това доста страни вкарват наложителни ваксини против варицела. В Съединените щати хоспитализациите при децата понижават с 90 %, сходно на Канада, Австралия, Германия и Испания. Но с изключение на при децата, вирусът на варицелата може да прояви подлия си манталитет и по-късно, с напредването на възрастта.
Томас Брюер: Вирусът в никакъв случай не изчезва от организма. И при избрани условия, той може да се реактивира и да провокира тежки и мъчителни прояви на херпес зостер.
България към момента обмисля въвеждането на имунизацията против варицела. Дали да бъде целесъобразна, само че реимбурсирана от Касата, или наложителна, като част от поливалентните ваксини при децата. Каквото и да е решението, това няма по какъв начин да стане преди 2020 година. Едва тогава могат да се изпълнят поръчките от тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР