По инициатива на Сдружението за култура и изкуство Лилавият лебед

...
По инициатива на Сдружението за култура и изкуство Лилавият лебед
Коментари Харесай

Паметна плоча за Гена Димитрова във Виена

По самодейност на Сдружението за просвета и изкуство " Лилавият лебед " на постройката, в която е било жилището на оперната прима Гена Димитрова във Виена, ще бъде сложена паметна плоча. Възпоменателният знак върху постройката на " Muhlgasse " 22 ще бъде открит на 14 декември в 11 ч. от българския дипломат в Австрия Иван Сираков и от ръководителя на сдружението " Лилавият лебед " доктор Александър Александров. Събитието ще бъде придружено от премиерата за Виена на документалния филм-портрет " Обич за Гена " с създател Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова в Балната зала на Консерваторията " Прайнер " на " Muhlgasse 30 ".

Животът на Гена Димитрова (1941-2005) е тясно обвързван с Австрия, а връзката й с австрийската столица надвишава сполучливите й изяви на сцената на Виенската държавна опера. " Гена доста ценеше живота във Виена поради неговото успокоение и уреденост. Тук бе и една от точките на нейното идване и тръгване по целия свят ", споделя пред " Меланж Булгарен " осиновената й щерка Милена Стойкова.

" Обич за Гена " е основан през 2016 година във връзка 75-годишнината от рождението на оперната прима и напомня нeйни знакови осъществявания по международните подиуми с Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи. Спомени за великата певица споделят нейни фамозни другари и сътрудници - Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Александрина Милчева, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова и други 69-минутният музикален портрет бе отличен с първа премия в категорията " Спектакли и концерти " на VI интернационален фестивал на музикалния филм " Николай Гяуров " във Велинград и със специфичната премия на интернационалното жури на ХI интернационален " Балфест " за принос в опазването на културното завещание - Пловдив, 2016 година Номиниран е за Наградата на София за 2017 година в региона " Документално кино ".

Във кино лентата може да се видят непоказвани до този миг неповторими фрагменти с Гена Димитрова зад сцената, по време на подготовка и измежду нейни другари и близки. Присъстват и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с премията " Пучини ".

Филмът бе показан премиерно на 11 май 2016 година в Плевен на честването на 75 година от рождението на великото трагично сопрано. Софийската му премиера се състоя на 12 и 26 юли в Сити марк арт център. Поради огромния интерес той бе прожектиран там по два пъти през септември и октомври и по случай Деня на будителите - 1 ноември, дружно с премиерата на второто издание на книгата " Гена Димитрова от А до Я " с създател Димитър Сотиров и издател Милена Стойкова. Филмът събра аплаузите на фенове от Плевен, София, Велинград, Русе, Пловдив, Калофер, Кърджали, както и в БКИЦ в Братислава и Берлин и в Гьоте Институт - София. Беше излъчен в границите на " Паметна вечер за Гена Димитрова ", проведена на 16 декември 2016 година от Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките в Големия салон на академията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР