По инициатива на ПП АБВ, представители на ръководството и актива

...
По инициатива на ПП АБВ, представители на ръководството и актива
Коментари Харесай

По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев

По самодейност на Политическа партия АБВ, представители на управлението и актива на партията и общественици се събраха на среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе годишнина от рождението на създателя, който на 14 септември навърши 90 години.
Акад. Антон Дончев: „ Главното в нашето човешко съществувание е казусът на достолепието. 1 ноември идва. Да вървим по пътя на нашите възрожденци и да помним, че човешкото достолепие е номер 1, преди свободите, преди правата и да помним, че с изключение на правата, има и отговорности.

 
Това, което е значимо, е нашият дух. Ние, в действителност, дефинираме кое е положително и кое е зло. Никой от нас не е следи света със своите биологически очи. В момента, в който се роди тоя с биологическите очи, му поставят очила – почват да го учат бащите, майките, почва учебното заведение. През цялото време той гледа света с очила. Ние би трябвало да почистим очилата си. Нашето избавление, доколкото може да го има, тъй като не се знае дали ще се измъкнем, дали светът ще се измъкне въобще, е да се превърнем в нови Галилей-галилеевци. Всички виждате, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад, само че вие си въобразявате, че то се върти към вас, ние се въртим към него. Тези през вековете, които са управлявали добре нашата страна, са търсили и са намирали равновесие сред духовното и материалното “.
Румен Петков, ръководител на Политическа партия АБВ: „ Академик Антон Дончев е връх на нашата човечност и национализъм. Всяка нация има своите върхове – креативен, нравствени, нравствено-етични. Такъв креативен връх е „ Време разделно “. Една книга, която направи Българияпопулярна в целия свят с най-тежките, само че и най-героични мигове в историята. Всяка нация, всяка страна има своите върхове на героизма, своите върхове, които са постлани с кръв, само че и постлани с бъдещето, Такъв връх е връх Шипка – връх на нашето нравствено възнесение. Връх на нашата човечност и национализъм е акад. Антон Дончев. Решихме да съберем два върха “.
Проф. Любомир Халачев, ръководител на Гражданския съвет на Политическа партия АБВ:„ Не е неприятно в Министерски съвет всеки месец най-малко по един път да се кани подобен човек, който да им изясни по какъв начин наподобява светът, и по-късно да се вземат решение всички въпроси, които от време на време наподобяват толкоз дребни и незначителни, че би трябвало да се вземат решение малко по-внимателно “.
Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012):Върху нашата история има груби опити за посягане. Ние си спомняме, имаше една акция от така наречен „ Мит Батак “. Тя освен беше обилно финансирана от вън, само че тя получи някаква вътрешна поддръжка отсамозвани професори, деятели на партии, само че отговорът не трябва да бъде огледален. Творчеството на акад. Антон Дончев е гениално и въвеждащо ни във философията и народопсихологията. В последните месеци някои от нас са прекарали доста време пред тв приемника, пред електронните медии като цяло, поради корона-карантината, поради митингите и други катаклизми, които стават освен у нас, а в целия свят, поради конгреси някои от нас - и това са следили. Сега като чувам словото на акад. Дончев, си давам сметка какъв брой безсмислено е всичко това, което се лее от медиите, от устата на политици сътрудници, на общественици. Хората би трябвало да имат опция да слушат повече такива неща “.
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР