По инициатива на Община Мездра управителят на Многопрофилната болница за

...
По инициатива на Община Мездра управителят на Многопрофилната болница за
Коментари Харесай

Община Мездра организира информационна среща относно ваксинирането срещу COVID-19 /снимки/

По самодейност на Община Мездра шефът на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в града доктор Соня Съботинова организира консултативна среща с учители и шефове на детски градини от общината по отношение на имунизирането против COVID-19.
Дискусията беше проведена във връзка със стартиралата неотдавна в цялата страна Национална осведомителна акция за имунизиране в системата на предучилищното и учебното обучение, инициирана от Министерство на образованието и науката (МОН). Идеята на акцията е заетите в системата да могат да създадат осведомен избор „ за “ или „ срещу “ имунизациите, а нейната съществена цел - до началото на новата образователна година в оптимален брой учебни заведения и детски градини у нас да се реализира 70% васкиниране на педагогическите и непедагогическите експерти.
Според изследване на МОН, извършено при започване на м. юли, в едвам 4% от учебните заведения в България над 70% от личния състав е имунизиран против Covid-19. При детските градини този дял е единствено 3%. В съвсем 2/3 от учебните заведения имунизираните педагогичен и непедагогически експерти са под 30%, а при детските градини такова е ситуацията в 75% от екипите.
По време на срещата доктор Съботинова обясни изгодите и рисковете при слагането на другите типове ваксини против ковид и отговори на въпроси, свързани с имунизацията, които й зададоха педагозите, заети в предучилищното обучение.
Сред дискутираните въпроси бяха: За какъв интервал от време сме предпазени при направена ваксина или след преболедуване?, Какви са отрицателните странични резултати при имунизиране?, Има ли заплаха при имунизирането на хора с автоимунни болести, с алергии или с хронични болести?, Какъв е рискът при пациенти със сърдечно-съдови болести или диабет?, Какви са вероятните дълготрайни последствия от имунизациите? и други.
В хода на полемиката стана ясно, че към края на м. юни в МБАЛ - Мездра са се ваксинирали към 800 индивида. Същевременно 30% от чиновниците в лечебното заведение към този момент са се имунизирали, а други 25% са преболедували вируса.
Педагози показаха терзанията си по отношение на признатия преди броени дни от Министерския съвет Национален действен проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и по-специално от плануванаъа в него противоепидемична мярка при 4-о равнище на заболеваемост (500 и повече случаи на 100 000 души от популацията през последните 14 дни), при която ще се позволява детските градини да работят единствено при изискване, че 100% от личния състав има документ за имунизация или преболедуване и то единствено за деца, чийто фамилии също имат такива документи.
„ В последна сметка, изборът да се ваксинирате или не е във вашите ръце “, заключи в края на срещата Нели Минева, заместник-кмет „ Икономическо развиване, обществени и филантропични действия “ в Община Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР