По инициатива на Министерство на туризма се проведе среща, на

...
По инициатива на Министерство на туризма се проведе среща, на
Коментари Харесай

Министерство на туризма инициира работна среща по проблемите на визовата политика

По самодейност на Министерство на туризма се организира среща, на която се разиска тематиката за визовата политика за работа на чужденци в Република България, както и опциите за улеснен и цифровизиран развой при издаването на визи за жители на трети страни.

В началото на мандата си като министър на туризма организирах голям брой работни срещи с представителите на туристическия отрасъл, в които като главен проблем на бизнеса бе поставян този за неналичието на фрагменти в бранша и визовата политика за работа на чужденци в Република България. Въпросът за издаване на визи електронно и бързо е извънредно значим и той най-силно визира туристическия бранш. Поставя ни се постоянно и от посланици на трети страни отвън Европейския съюз. В България имаме капацитет за целогодишен туристически бизнес, само че той би трябвало да бъде гарантиран с фрагменти. Категорично, имаме политическата воля процесът по издаване на туристически и работни визи да се улеснява оптимално, откри срещата министър Проданов. В работната намира се включиха министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, заместник-министърът на туризма Мариела Модева, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, ръководителят на Комисията по туризъм Илин Димитров, депутати, шефове на дирекции от Министерство на туризма, Агенция по заетостта, Министерство на вътрешните работи и Дирекция „ Миграция “, съветници в политическите кабинети на МТ и МЕУ.

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова показа, че Министерство на външните работи чака да проработи обединен онлайн портал, посредством който оптимално да се усъвършенства процесът по подаване на заявки и възнаграждение на таксите по издаване на визи за България, а до края на годината той би трябвало да се ползва съвсем на всички места в консулските служби и да е необятно наличен за жителите. И сега онлайн услуги се употребяват, само че единствено в частта подаване на документи и с посредничеството на упълномощените туроператорски компании.

Важен въпрос, по който се взе решение е по отношение на нуждата от основаване на единна електронна платформа, която да сплоти напъните и активността на другите ведомства, които дават отговор за процеса на издаване на визи – Министерство на външните работи, Агенция по заетостта, Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “. По този метод ще се усъвършенства и улесни процесът по подаване на документи.

На срещата беше прегледано и предложение за двустранни съглашения сред страните, членки на Европейски Съюз, от които България да се възползва за издаване на визи в страни, където няма непрекъснато дипломатическо посланичество.

Като резултат от срещата се взе решение за основаване на работна група от специалисти от ангажираните с тематиката ведомства, която да работи до реализиране на действителни резултати за улеснение на процеса по издаване на визи. Промените във визовата политика ще основат предпоставки за увеличение на туристопотока към страната и решаването на кадровия проблем в туризма, още повече предвид на идния летен сезон.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР