По инициатива на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев

...
По инициатива на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев
Коментари Харесай

БАБХ и сдружение „За достъпна и качествена храна“ обсъдиха сътрудничество при анализирането на храни

По самодейност на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност храните (БАБХ) доктор Светлозар Патарински се срещна с ръководителя на съдружие „ За налична и качествена храна " доктор Андрей Велчев. В срещата, която се организира във връзка направено изследване от сдружението на млечни артикули на български производители, взе участие и отрасловият заместител изпълнителен шеф на БАБХ доктор Галя Викьова.

По време на срещата доктор Патарински обърна внимание, че не е допустимо резултатите от изследването, направено от сдружението, да бъдат насочна точка за предприемане на ограничения от страна на способния орган против производителите на млечните артикули, посочили отклонения.

„ Причина за това е употребяваният способ за лабораторен разбор, който е упълномощен, само че не подхожда на признатия в целия Европейски Съюз, посредством Регламент за осъществяване 2018/150 във връзка с методите за разбор и оценка на качеството на млякото и млечните артикули. С цел засвидетелствуване верността на резултатите и предприемането на ограничения, при положение на установени несъответствия, БАБХ ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които откри количества, които да бъдат оценени по заложения в законодателството способ ", изясни доктор Патарински.

„ БАБХ е подготвена да спомага с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по самодейност на сдружението и определянето на точните способи за проучването им. Целта е да бъде сбъднат повсеместен надзор върху производството и най-много да бъдат предпазени ползите на потребителите ", съобщи доктор Патарински.

Д-р Галя Викьова обясни, че при осъществявания формален надзор БАБХ ревизира освен сигурността, само че и качеството на храните. Тя обаче акцентира, че единствено при прецизно съблюдаване на разпоредбите за реализиране на контрола може да се подхващат ограничения и да бъдат налагани наказания при констатиране на нередности.

На срещата беше разисквана опцията за взаимни инспекции в бъдеще. „ БАБХ и сдружението работим в една посока - отбраната на потребителите ", сподели в умозаключение доктор Светлозар Патарински.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg