По инициатива на генералния консул на Република България в Средния

...
По инициатива на генералния консул на Република България в Средния
Коментари Харесай

Историческият музей в Свищов получи дарение от генералното консулство на България в Чикаго

По самодейност на генералния консул на Република България в Средния Запад на Съединени американски щати Иван Анчев, Исторически музей Свищов получи особено подаяние за родната къщата на Алеко Константинов. Дарението е обвързвано с самодейност на генералното консулство в Чикаго и именуването на една от централните улици – Irving Park Rd., на забележителния български публицист.
 2_640x480  3_640x480  4_640x480  5_640x360  6_640x360  7_640x480  8_640x480
Една от уличните табели, носеща името на Щастливеца в Чикаго, беше дарена в публична конюнктура, на 18 септември на къщата музей „ Алеко Константинов “, в град Свищов. Генералният консул описа за редицата административни процедури, през които се е наложило да премине консулството, до момента в който именуването на улицата стане факт. Същевременно с това той показа и насладата си от необятната поддръжка на самодейността, от страна на голям брой български организации и българите в Чикаго. Относно това, по какъв начин са решили да нарекат улицата с това име господин Анчев сподели следното: „ За нас изобщо не беше колебание, на кого би трябвало да назовем тази улица, защото Алеко Константинов е този, който най-вече се асоциира с Чикаго.

Посредством своето произведение „ До Чикаго и обратно “ той дава на генерации българи взор към Америка и към новия свят, през разнообразни интервали от българската история. Българинът е виждал Америка години наред през погледа на Алеко Константинов и неговият пътепис. “ Заедно с табелата, консулът сервира още един неповторим подарък, който също ще бъде включен в експозицията на музея. Луксозен албум – особено направен за Исторически музей Свищов, изобразяващ снимков материал на бюст-паметника на Алеко Константинов, намиращ се в библиотеката „ Регенстайн “ на световноизвестния Чикагски университет (University of Chicago), както и фотоси от тържественото разкриване на улицата в Чикаго.

На акта на подаяние, с изключение на представителите на общинското управление, участваха и 30 деца от клуб „ Млади възрожденеци “ към ОУ „ Васил Левски “ град Белене и техните ръководители, които имаха шанса да са измежду първите гости снимали се и докоснали новите експонати в музея.

В знак на благодарност за изключителния жест, господин Анчев получи от шефа на Историческия музей в Свищов Ивелина Иванова два екземпляра от книгата Бай Ганю, надлежно на български и британски език, а кметът на Свищов Генчо Генчев му сервира картина, изобразяваща емблематичната за крайдунавския град Часовникова кула на занаятчия Богдан.

Последвалите диалози сред консула на България в Чикаго и кмета на Свищов естествено минаха в посока бъдещи взаимни планове и начинания, които да са изпълнени със наличие и обединени от общата цел да се поддържа жив духа на българщината. Генералният консул показа, че в Чикаго има 12 български учебни заведения, църкви, танцови ансамбли и редица културни центрове, посредством които непрестанно се стремят да поддържат мощна и неразривна връзката с България. Той описа и за Съюзът на българските писатели, които всяка година издават сборник с името „ Любослов “, който от две години, с помощта на работата на българското консулство, има своето място в библиотеката на Американския конгрес. От тогава, на всеки 24-ти май генералното консулство на България в Чикаго внася книги в най-голямата библиотека в Света.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР