По инициатива на доброволците към Обществения център за околна среда

...
По инициатива на доброволците към Обществения център за околна среда
Коментари Харесай

Доброволци следят нивото на радиация във Варна

По самодейност на доброволците към Обществения център за околна среда и стабилно развиване във Варна започнаха измервания на радиационния гама-фон в морския град, научи Moreto.net.

Причината за това е радиоактивно замърсяване след гърмеж по време на тест на реактивен мотор на полигон в съветския гр. Архангелск на 8 август, където беше регистрирано 20-кратно превишаване на радиационния декор. Според клюки в интернет пространството, реактивният облак би трябвало да е минал през най-източните елементи на България, в това число и над Варна при започване на тази седмица.

За задачата преносима лаборатория направи замервания в обитаемоте места по цялото Северно Черноморие. Към 20 август статусът на радиационния гама-фон е бил естествен сред 0.5 и 0.15 µSv/h, което е особено за естествения декор в страната. Според експерта по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ " Козлодуй " Александър Рупчански изрично няма регистрирани повишения или други аномалии.

Въпреки това Общественият център във Варна провежда наемането на инсталация и образование на младежите да работят с нея. По време на първото премерване на 21 август в региона на Чаталджа бяха засечени от 0,9 до 0,11 микросиверта на час при оптималната норма за Варна сред 0,16 и 0,17 микросиверта на час. Най-високата стойност, която е засечена досега при разнообразни проучвания от Гражданската еколаборатория на ОЦОСУР е 0,14 микросиверта на час.

Официално равнището на естествения радиационен гама-фон във Варна се следи ежеседмично с двукратно премерване от отдел " Радиационен надзор " към локалната Регионална здравна ревизия (РЗИ). През интервала 9-15 август стойностите на гама-фона са естествени и варират сред 0,09 и 0,14 микросиверта за час, оповестяват от инспекцията. Отклонения отвън естествените флуктуации на гама-фона не са установени, декларират от там.

Експертите от френската Комисия за самостоятелни проучвания и информация за радиоактивност CRIIRAD обаче декларират, че избрани радионуклиди по-често имат ниско интензивно гама-лъчение, като образец дават за америций-241, доста ниско за плутоний-238 и изотопите на церий 142 и 144, нулево – за полоний-210 и за стронций-90. Това значи, че даже в случай че един от тези радионуклиди бъде заплеснат при гърмежа, въздействието на равнището на гама-лъчението, измерено от сензорите, ще остане лимитирано или даже нулево, само че в реалност равнището на замърсяването може да бъде доста. В този случай 20-кратното превишаване на радиационния декор, маркирано от управляващите, може да свидетелства за изключително високо равнище на замърсяване на въздуха, притесняват се в CRIIRAD и приканват съветските управляващи да огласят данните за радиоактивния източник, употребен в експлодиралата ракета. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР