По инициатива на дирекция „Инспекция по труда“ Кюстендил беше инициирана

...
По инициатива на дирекция „Инспекция по труда“ Кюстендил беше инициирана
Коментари Харесай

След намесата на Инспекцията по труда, изплатиха забавени заплати в обувен цех

По самодейност на дирекция „ Инспекция по труда “ Кюстендил беше инициирана среща с шефката на обувен завод в Дупница за изясняване бъдещето на предприятието, откакто Агенцията се самосезира от изявления в медиите за вероятно изнасяне на машини за преустановяване на активността му. Управителката увери, че те са изнесени за възобновяване на оборудванията.

Предприятието е получило огромна поръчка и се чака единствено доставка на материалите, с цел да възобнови производството при започване на юни. Информацията беше предоставена от шефката и на представители на служащите.

От началото на май до 4 юни по-голямата част от личния състав е в неплатен отпуск, за което са показани подписани персонално претенции. Някои служащи са напуснали заради неизплатени хонорари.

Поради зародили проблеми с изплащането на възнагражденията в предприятието с италианска благосъстоятелност, Инспекцията по труда реализира непрекъснат надзор от м. февруари.

Тристранката разиска по какъв начин ще стават обезщетенията по схемата 60/40

Благодарение на намесата на контролните органи на Агенцията неизплатената част от заплатата за февруари към този момент е платена на служащите и чиновниците.

Работодателят дължи възнагражденията за м. март, а от 25 май изискуема е и заплатата за м. април. Дадени са наложителни за осъществяване наставления с къси периоди, съгласно които и двете хонорари би трябвало да бъдат изплатени в границите на м. юни, прецизираха от ГИТ.

Ако работодателят не извърши предписанията, Инспекцията по труда ще се възползва от пълномощието си да инициира произвеждане по неплатежоспособност поради забавени хонорари на най-малко 1/3 от служащите и чиновниците за повече от два месеца. През м. юни предприятието ще бъде в тази догадка във връзка с заплатите за м. март.

ИА ГИТ припомня, че преди години, работещи в друго дружество за произвеждане на саи за обувки в Дупница съумяха да получат неизплатени хонорари от Фонда за обезпечени вземания на служащите и чиновниците с помощта на инициирано от Агенцията произвеждане по неплатежоспособност. Преди това бяха изчерпани всички благоприятни условия за влияние от страна на контролните органи на Инспекцията по труда – използване на насилствени административни ограничения и предоставяне на наложителни за осъществяване наставления.

През м. март т.г. екип на дирекция „ Инспекция по труда “ Благоевград беше изпратен с овации от служащи в шивашки завод, откакто след три часа диалози с гръцкия притежател беше реализирана сделка за погашение на забавените им хонорари и за своевременното преустановяване на трудовите им контракти. Това разреши на служащите да получат компенсации за безработица, както и дължимите им заплати. Преди намесата на Инспекцията по труда те нямаха никаква информация за бъдещето си. В момента дирекция „ Инспекция по труда “ Благоевград продължава да следи обстановката по повод неизплатени компенсации, като е потърсено подпомагане от полицията за определяне на контакт със притежателя или с упълномощено лице.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР