По инициатива на България се подготвя своеобразна карта на стоте

...
По инициатива на България се подготвя своеобразна карта на стоте
Коментари Харесай

София прави карта на стоте европейски туристически обекта

По самодейност на България се приготвя самобитна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде наречена алегорично " Софийска карта на стоте европейски туристически обекта ". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която ръководи срещата на високо ниво " Туризъм и стопански напредък " по време на българското европредседателство в НДК.

Еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и дребни и междинни предприятия Елжбета Биенковска заяви, че се бори в идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз след 2020 година да има обособен фонд за бранша. Сега той се финансира от разнообразни фондове.

Другите разисквани въпроси бяха увеличението на растежа на туристите от Китай в Европа, проблемите със сигурността, визите за туристи отвън Европейски Съюз, нискотарифните авиопревозвачи. Чуха се и хрумвания Европейски Съюз да поеме вноската на Съединени американски щати в организацията ЮНЕСКО.

Стоте европейски туристически обекта

Идеята за основаване на карта на стоте европейски туристически обекта се опира на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта, сподели Ангелкова.

По думите й европейската карта ще бъде основана на обектите от листата на ЮНЕСКО.

По този мотив Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и някогашен външен министър, предложи Европейски Съюз да покрие вноската на Съединени американски щати към международната организация. Паси посочи, че показва персонално мнение. Според него това ще бъде " изключителна инвестиция в развиването на европейския туризъм и европейската просвета ", тъй като парите, вложени в ЮНЕСКО, се връщат.

Балкански направления за китайски туристи

Важен приоритет за българското председателство е обединяването на Балканите, което към този момент е реалност в туризма, сподели Ангелкова. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева означи, че в региона на туризма интеграцията на Балканите от дълго време се е осъществила, тъй като секторът е знак на другарски връзки, разкриване на нови култури, хоризонти и благоприятни условия.

Съвместни направления на балканските страни и свързването на столиците им с директни авиолинии са измежду целите в туризма, сподели Ангелкова. В момента се създават голям брой взаимни туристически пакети на Балканите, с цел да се притеглят повече китайски туристи, добави тя.

Министърът на Хърватска направи предложение да се включим към техните взаимни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го създадем, готвим такива с Турция и Гърция, с Румъния, тъй че това е един от методите да притеглим в допълнение китайски туристи, отговори й Ангелкова. Тя добави, че сега се водят диалози за директна авиолиния сред София и Пекин.

Еврокомисарят Биенковска изрази вяра да бъде реализиран растеж от 10 на 100 на китайските туристи в Европа през тази година, което ще добави доходи от към 1 милиарда евро за европейската стопанска система.

Биенковска сподели, че й се желае китайските жители да пътуват към по-малко известни дестинации в Европа и освен по време на най-натоварените сезони. Тя осведоми, че ще започва взаимна платформа посредством Европейска комисия, с цел да се подкрепят маркетинговите действия в Китай.

Нов еврофонд " Туризъм " след 2020 година

Еврокомисарят Биенковска заяви, че ще се бори за особено финансиране за бранш " Туризъм " в идната многогодишна финансова рамка след 2020 година

" Разбира се, нищо не изключва туризма от финансиране, само че все още няма обособена специфична линия за този бранш. Не знам дали ще се стигне до такава или не, само че е доста значимо какво е равнището на финансирането в бранша. Туризмът е доста огромен бранш и има отражение върху доста други промишлености ", разяснява Биенковска

По думите й туризмът основава към 10% от европейския БВП. В момента секторът се финансира главно посредством европейския фонд за " Регионално развиване " и посредством този за развиване на селските региони.

Сред предложенията, отправени от Соломон Паси по време на форума, бе да се изиска от Европейска комисия профилирана бюджетна линия за повсеместен достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на Европейски Съюз.

Биенковска акцентира, че предходната година туризмът е отбелязал един от най-силните си растежи. Около 500 млн. са били туристите в Европа, а България беше посочена като един от положителните образци с годишен растеж от 8 на 100 през 2017 година и над 8 млн. туристи.

Сред провокациите пред бранша Биенковска уточни задържането на този ритъм на напредък, конкуренцията с новите дестинации и заканите за сигурността в Европа. Тя подсети за европейската платформа, посредством която ще се търси подготвена работна ръка за туризма, ще се работи за квалификацията на фрагментите в бранша, ще се оказва поддръжка и на компаниите за справяне с новите технологии.

Предизвикателствата пред бранша

Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов открои по време на форума четири провокации пред туризма.

Сред тях са проблемите със сигурността поради множеството терористични актове в Европа и военните дейности в Близкия Изток, които оказват голямо въздействие върху туристическите потоци. Симеонов акцентира, че подобряването на сигурността в Европа е съществена стъпка за стабилизирането на туризма, което изисква тясно взаимоотношение със бранш " Сигурност " изключително във връзка с дигитализацията на туристическите системи и обмяната на данни сред тях и системите за сигурност.

Друг проблем е обвързван с облекчение на визовия режим за трети страни, като се търси баланс сред сигурността и икономическото развиване, сподели вицепремиерът.

Европа да преразгледа тежестта на визовите режими, само че това би трябвало да стане деликатно, без да се компрометира сигурността на жителите на Европа, съобщи Валери Симеонов. В този подтекст съгласно него е обикновено да се обсъдят облекчения и доближаване с страните от Западните Балкани, поели по пътя за влизане в Европейски Съюз.

Други проблеми пред туристическата промишленост са свързани със основаването на нова и ръководството на остарялата туристическа инфраструктура, намирането на баланс сред развиването на нискотарифните авиолинии, чартърните компании и националните превозвачи и адаптирането на европейските регулаторни механизми към новите действителности на пазара.

Новоизбраният общоприет секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили заяви, че 12 на 100 от работните места в България са в туризма, а приносът на бранша в Брутният вътрешен продукт за предходната година е към 17 на 100. Той подчертава върху значимостта на устойчивото му развиване. Сред целите в туризма са поддръжка за районната интеграция и продукция, което оказва помощ за оправянето със сезонността в туризма, излизането на нови пазари и разнообразяването на предлаганото от европейския туризъм.

Try to solve the new Formula Cube! It works exactly like a Rubik's Cube but it is only $2, from China. Learn to solve it with the tutorial on rubiksplace.com or use the solver to calculate the solution in a few steps. (Please subscribe for a membership to stop adding promotional messages to the documents)
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР