По информация на Министерство на здравеопазването от са заявени 1,5

...
По информация на Министерство на здравеопазването от са заявени 1,5
Коментари Харесай

Мнение: Ваксините да се пуснат на свободния пазар, така ще има равен достъп до тях

„ По информация на Министерство на здравеопазването от са декларирани 1,5 милиона бройки до края на годината, като това ще обхване към 10 на 100 популацията в България “. Това сподели пред БНР, здравен икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика /ЕКИП/.
„ Очакванията на държавното управление са до края на годината да бъде имунизирано към 40 на 100 от популацията, а не 70 на 100, както се очакваше. Проблемът е, че има незадоволително декларирани бройки ваксини освен в България, само че и в Европейския съюз.
От друга страна ние нямаме избор сега дали да ни бъде сложена ваксина, тъй като те са предпочитано за петте групи в проекта “.
Шарков разясни: „ За групите като мен и вас има разнообразни начини за достъп в света – в Съединени американски щати да вземем за пример има концепция имунизациите да бъдат пуснати на свободния пазар, с цел да може човек да избира дали да се имунизира незабавно. Най-справедливото съгласно мен решение за достъп е да може човек да си закупи имунизацията, а не да чака някой да го утвърди по лист “.
 Три четвърти от гърците имат доверие във имунизацията против Covid-19 Три четвърти от гърците имат доверие във имунизацията против Covid-19
74% от гърците имат доверие във имунизацията против Covid-19, като се регистрира рекордна интензивност на възрастните хора в Гърция с готовност да с...
„ Аз чакам изборът ни за типа ваксина да бъде стеснен. До края на годината се чака да има седем утвърдени ваксини в света, само че различен е въпросът какъв брой ще доближат до България. Имаше данни в медиите в Германия, че е имало напън от страна на Европейския съюз за това кои ваксини да бъдат утвърдени първи “.
Според Аркади Шарков построяването на центрове за слагане на имунизациите е трябвало да бъде планувано по-рано, в този момент това може да се направи за групите отвън проекта за имунизация.
Шарков уточни, че има опция всички ваксини да бъдат съхранявани. Очакванията са до края на годината да бъдат имунизирани към 20 - 30 на 100 от хората, като е добре е да се изготвят и осведомителни материали, с цел да се увеличи броят на искащите да се имунизират.
Засега обаче няма осведомителна акция от Министерството на здравеопазването с къси филмчета за това каква е имунизацията, за какво би трябвало да се имунизират хората, а това върви в другите страни от средата на декември. Затова и у нас я има и спекулата в диалозите по медиите кое е рисково и кое не.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР