По информация на германското издание Der Spiegel американският генерал Тод

...
По информация на германското издание Der Spiegel американският генерал Тод
Коментари Харесай

Der Spiegel: НАТО иска засилване на военното присъствие в България и Румъния

По информация на немското издание Der Spiegel американският военачалник Тод Уолтърс, висш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, е предложил да се ускори предното наличие (Enhanced Forward Presence) в Естония, Латвия, Литва, България и Румъния. Става дума за съответни оферти, съгласно които контингентът у нас и в северната ни съседка да бъде повишен с 1500 души.

Според немското издание сходен сигнал би дал отговор на засиленото военно наличие от страна на Москва по украинската граница. Разширяването на военното наличие в България и Румъния би посочило на Кремал, че западът не гледа безучастно до момента в който съветският президент Владимир Путин разполага до 100 хиляди военни с тежка техника и съвременни ракетни системи в сърцето на Европа.

Американският военачалник е безапелационен - това не би било провокация, а увещание за всички партниращи си в алианса страни.

Информацията за тази молба на Уолтърс не е доказана публично от НАТО. Дипломати обаче настояват, че това може би ще стане предмет на диалог при идната среща на военните министри от страните в алианса. Говорител на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори на съответни въпроси на Der Spiegel, само че изрично уточни, че алиансът ще остане " внимателен " и ще предприеме " всички нужни стъпки, с цел да отбрани сътрудниците си от всяка опасност ".

Руският президент Путин разгласи преди дни, че желае да контракти гаранции за сигурност със Съединени американски щати, с цел да позволи спора. Част от пакета, който Путин явно има поради, е твърдото заричане, че НАТО няма да придвижва повече войски към Русия. Това е таман противоположното на предлагането на американския военачалник за усилване на военното наличие на НАТО в Румъния и България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР