По идея на френския министър кардинал Мазарини във Франкфурт на

...
По идея на френския министър кардинал Мазарини във Франкфурт на
Коментари Харесай

Денят 16 август в световната история

По концепция на френския министър кардинал Мазарини във Франкфурт на Майн е основана Рейнската лига (1658-1667 г.).
През 1904 година по време на Руско-японската война (1904-1905 г.), императорът на Япония предлага съветският гарнизон на Порт Артур да капитулира.
През 1924 година на Лондонската конференция, събрала страните победителки в Първата международна война, е одобрен проект Дауес. Това репарационен проект за Германия. В 1960 година Кипър става самостоятелна република с първи президент архиепископ Макариос. На 16 август са родени: Хенрих Август Маршнер - немски композитор и диригент, Алфред Йенсен - шведски публицист, литературовед, лингвист славист, Юрий Николаевич Рьорих - съветски академик изтоковед и певицата Мадона.
На 16 август умират: Богдан (Зиновий) Михайлович Хмелницки - украински общественик и военачалник, хетман на Украйна (1648 г.) и артистът Елвис Пресли.

2017 година
Ливанският парламент анулира член 522, който освобождава изнасилвачите от наказателна отговорност при положение, че се оженят за жертвата си.

2015 година
Загиват трима бойци на КРП и един боец на турската войска след конфликт посред им в провинция Карс.

2015 година
Бойци на Ислямска страна екзекутират 15 дами в Мосул.

2015 година
Над 110 души умират след въздушни удари на сирийските Военновъздушни сили над следения от бунтовници град Доума.

2014 година
Губернаторът на щата Мисури в Съединени американски щати вкарва изключително състояние и полицейски час в град Фъргюсън по отношение на ескалацията на гражданските митинги. Арестувани са публицисти отразяващи събитията в града.

2014 година
В столицата на Пакистан Исламабад избухват мощни цивилен митинги за събаряне държавното управление на Наваз Шариф министър ръководител от 5 юни 2013 година

2013 година
В Египет протича „ Ден на гнева “. 50 индивида умират, а стотици са ранени.

2012 година
Властите на Англия предявяват ултиматум на посолството на Еквадор в Лондон да им бъде предаден създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Посолството е оградено от английски служители на реда.

2006 година
Самолет на американската самолетна компания „ Унайтед Еърлайнс ” със 182 души на борда и 12-членен екипаж е партерен наложително на летище „ Логан ” в Бостън след избухнала по време на полет борба сред трима пасажери и екипажа на самолета.
Всички пасажери от полет 923 от Лондон „ Хийтроу ” за летище „ Дълес ” във Вашингтон са свалени от самолета и персоналният им багаж е подложен на инспекция. Полицията разпитва жена, която изпаднала в истерично положение по време на полет. У нея били открити отвертка, вазелин и кибрит. Според някои известия, тя носела записка, обвързвана с терористичната мрежа „ Ал Кайда ”.

1924 година
На Лондонската конференция, събрала страните победителки в Първата международна война, е одобрен проект Дауес. Той съставлява репарационен проект за Германия. Разработен е от интернационален комитет от специалисти под управлението на американския банкер Ч. Дауес, и планува възобновяване на немската промишленост посредством интернационален заем от 800 млн. златни марки. Влиза в действие от 1 септември 1924 година По-късно е сменен с проекта „ Йънг ".

1914 година
По време на Първата международна война немските войски завладяват белгийския град Лиеж, след оказана опозиция на бранителите му.
Първата международна война се води сред две европейски групировки – Централните сили (Германия и Австро-Унгария) и Антантата (Англия, Франция и Русия). Отначало във войната вземат участие осем европейски страни - Германия и Австро-Унгария, от една страна, и Англия, Франция, Русия, Белгия, Сърбия и Черна гора от друга. По-късно в нея са въвлечени и други страни. Участват общо 38 страни - 4 в така наречен Централни сили - Германия, Австро-Унгария, България и Турция, и 34 в Антантата.
Повод за войната става убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц-Фердинанд в Сараево на 28 юни 1914 година, от членове на сръбска националистическа организация.
В отговор на този акт Австро-Унгария изпраща ултиматум на Сърбия с неизпълними условия, в резултат на което войната сред тях става неизбежна. Военните дейности стартират на 15 юли 1914 година В идващите дни в спора се намесват Германия - като съдружник на Австро-Унгария, и Русия - на страната на Сърбия. Освен това Германия афишира война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в рамките на неутрална Белгия. Последва и намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 година австро-германският блок съумява да притегли за собствен съдружник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз (Централни сили), демонстрира съмнения и напролет на 1915 година е привлечена на страната на Антантата.
От лятото на 1914 година до лятото на 1915 година войната се води с изменчив триумф и за двете групировки, като превес имат страните от Тройния съюз. През 1916 година настава равновесие на силите. С намесата на Съединени американски щати във войната (6 април 1917 г.) на страната на Антантата настава поврат в хода на военните дейности и през есента на 1918 година страните от Тройния съюз капитулират.

1904 година
По време на Руско-японската война (1904-1905 г.), императорът на Япония предлага съветският гарнизон на Порт Артур да капитулира.
Войната сред Русия и Япония е за политическо владичество в Далечния изток. Тя стартира на 9 февруари 1904 година, когато японски миноносци без оповестяване на война ненадейно атакуват съветската ескадра, намираща се в Порт Артур, и повреждат 3 огромни бойни кораба (броненосците " Цесаревич " и " Ретвизан " и крайцера " Палада " ). Благодарение на дейностите на съветския адмирал Макаров, който от 8 март 1904 година поема командването на Порт Артур, се резервира боеспособността на съветския флот и той стартира да се готви за дейни дейности. След гибелта на адмирал Макаров на 13 април флотът минава към пасивна защита. Действията на японските войски по суша стартират с бързо, пламенно и стремглаво нахлуване. Командващият съветските войски ген. Куропаткин не съумява да провежда контранастъпление в точния момент. Руската войска е победена в Мукденското стълкновение, при което изгубва 89 000 души (29 000 пленници). Японските загуби са към 72 000 души. В Русия се образува Втора тихоокеанска ескадра под командването на вицеадмирал З. П. Рожественски, която потегля от Балтийско и Черно море към Владивосток. След 7-месечен поход, през май 1905 година съветския флот стига до Корейския проток. На 27 и 28 май става основното стълкновение сред двата флота. Руският флот е разрушен и изходът от войната е решен. На 5 септември 1905 година, посредством посредничеството на американския президент Т. Рузвелт, в американския град Портсмут е подписан кротичък контракт, с който приключва войната. Русия признава " особените " ползи на Япония в Корея, отстъпва й южната част на остров Сахалин и се отхвърля от правото на прилагане на Квантунския п-ов с базата Порт Артур. Отстъпва още на Япония и Южноманджурската жп линия.

1861 година
По време на Гражданската война сред Севера и Юга в Съединени американски щати (1861-1865 г.), президентът на Съединени американски щати Линкълн не разрешава търговията с щатите на Конфедерацията.
Войната сред Северните и Южните щати е провокирана от несъгласията сред робовладелската олигархия, от една страна, и буржоазията, фермерите и служащите - от друга. Избирането на претендента на Републиканската партия Е. Линкълн за президент през 1860 година служи като претекст за отцепването на 11 южни щата в Конфедерация и за начало на военните дейности. През първия стадий на войната, който се води в интервала 1861-1862 година войските на Юга имат превъзходство и неведнъж заплашват федералната столица Вашингтон. Революционните дейности на новото държавно управление - приемането на закона за хоумстедите, освобождението на робите и други, водят до поврат в хода на войната (1863-65 г.). Изходът на борбата при Гетисбърг през юли 1863 година проваля последния опит на Юга за нахлуване. Походите на армията на Севера под командването на военачалник У. Шърман и военачалник Ю. Грант разчленяват Конфедерацията, изтощават силите й и войските й капитулират на 9 април 1865 година Гражданската война е най-кръвопролитният и най-разрушителният спор в историята на Съединени американски щати, само че резултатите от нея обезпечават бързо икономическо развиване на страната.

1658 година
По концепция на френския министър - кардинал Мазарини във Франкфурт на Майн е основана Рейнската лига (1658-1667 г.). Лигата е съюз на владетелите от Свещената Римска империя, чиито владения са ситуирани по поречието на Рейн. Това са шведския крал (като държател на Бремен и Вердюн), брауншвайгския и хесенския князе, датския крал и Франция. Рейнската лига е ориентирана срещу Хабсбургите за запазване на политическия ред в Германия, избран от Вестфалския мир (1648 г.). При започването на Френско-холандската война (1667-1668 г.), в която Швеция става съдружник на Холандия, рейнската лига е разпусната (15.08.1667 г.).

На тази дата са родени:

1958 година
Родена е Мадона (псевдоним на Мадона Луис Вероника Чиконе) – американска поп- и рокпевица и актриса от италиански генезис. Мадона е една от най-популярните поп- и рокизпълнителки през 80-те и 90-те години на ХХ в. През 1977 година тя се реалокира в Ню Йорк, където взе участие в разнообразни музикални групи и планове (до 1982 година, когато се среща с Марк Каминс, продуцент на първия и втория й сингъл “Everybody ”, “Physial Attraction ”). През 1983 година записва песента “Holiday ”, още веднъж продуцирана от М. Камнис. В края на 1984 година Мадона издава втория си албум - “Like a Virgin ”, а през 1985 година получава международна популярност, продавайки милиони плочи и видеоклипове. След записването на песента „ Material Girl ” певицата осъществя първото си турне. Седмият й албум “Bed time Stories ” става мултиплатинен.
През 1995 година Мадона работи над ролята на Евита Перон във филм-адаптация на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър “Евита ”. За ролята на Евита Перон Мадона получава “Златен глобус за най-хубава актриса ”, а саундтракът към кино лентата „ Евита ” става шлагер. През 1998 година тя записва и издава албума “Rey of light ”, мощно повлиян от електронната музика, техното и трип-хопа - знак на музикалната просвета от края на 90-те години на ХХ в. През 2000 година издава албума “Music ”.
Филмография: „ По следите на видението ”, “Отчаяно търсещата Сюзан ”, “И Бог сътвори дамата ” (реж. Роже Вадим), “Шанхай експрес ” (продуцент и композитор Дж. Харисън), “Кое е това момиче? ” (едноименен албум и ария, 1987 г.), “Дик Трейси ” (1990), “Опасна игра ” (1993 г.), “Четири стаи ” (1995 г.), “Момиче № 6 ” (1996 г.), “Евита ” (1996 г.), “Почти идеално ” (2000 г.).
Дискография: “Madonna ” (1983 г.), “Like a Virgin ” (1984 г.), “True Blue ” (1986 г.), “Who’s That Girl ” (1987 г.), “You Can Dance ” (1987 г.), “Like a Prayer ” (1989 г.), “Dick Tracy: “I’m Breathless ” (Music from &…) ” (1990 г.), “The Royal Box ” (1990 г.), “The Immaculate Collection ” (1990 г.), “Erotica ” (1992 г.), “Bedtime Stories ” (1994 г.), “Something to Remember ” (1995 г.), “Selections from Evita ” (1997 г.), “Inthebeginning ” (1998 г.), “Ray of Light ” (1998 г.), “Ray of Light [Japan Bonus Track] ” (1998 г.), “The Early Years ” (1998 г.), “Ray of Light [Japan Bonus CD] ” (1999 г.), “Rock on ROM ” (2000 г.), “Music ” (2000 г.), “Music [US Limited Edition] ” (2000 г.), „ Music [Australia Bonus Tracks] ” (2000 г.), “Music [Import Bonus CD] ” (2001 г.), “Like A Virgin [Remastered] ” (2001 г.).

1954 година
Роден е Джеймс Камерън – американски режисьор от канадски генезис. Един от най-големите майстори на екшъни, донесли му международна популярност - “Терминатор ” (1984 г.), “Пришълец I ” (1986 г.), “Терминатор II ” (1991 г.). Снима също: филми на ужаса - “Пирани II ” (1984 г.); психодрами - “Абис ” (1989 г.), “Истински неистини ” (1994 г.), “Титаник ” (1997 г.); “Тъмният ангел ” (тв 2000 г.), “Ghosts of the Abyss ” 2002 година

1933 година
Роден е Стюарт Руса - американски астронавт, майор от Военновъздушни сили. Във Военновъздушни сили е от 1953 година Завършва Колорадския университет през 1962 година и получава степен бакалавър по авиационна техника. Две години работи във военновъздушните бази като авиатор и началник на инженерните служби. През 1965 година приключва учебно заведение за подготовка на водачи за аерокосмични проучвания, служи като авиатор изпитател в авиационната база " Едуардс " (Калифорния). От 1966 година е в групата на астронавтите към НАСА. От 1 до 10 февруари 1971 година дружно с А. Шепард и Е. Митчъл прави полет към Луната като водач на главния блок на галактическия транспортен съд " Аполо-14 ". Полетът продължава 216 ч. и 2 мин. Правят се фотографски фотоси, сондиране и наблюдения на лунната повърхнина.

1902 година
Роден е Юрий Николаевич Рьорих - съветски академик изтоковед, лекар на филологическите науки (1957 г.), професор. Получава разностранна филологическа подготовка в най-големите изтоковедски научни центрове на света. През 1923-1957 година живее и работи в Индия. През 1930-1942 година е шеф на Института за хималайски проучвания в Нагара. Заедно с татко си взе участие в научни експедиции в Китай, Монголия и други През 1957 година се завръща в Русия, където завежда Сектора по история на религията и философията в Института на народите на Азия към АН на Съюз на съветските социалистически републики. Основните му писания са отдадени на историята на Тибет и тибетско-монголски връзки. Автор е на съчинения по етнография, върху материалната просвета на народите от Централна Азия, тибетската историография и езикознание, по иконография, будистка философия и вяра. Превежда най-голямото исторически съчинения от ХV в. - " Синият тептхер " (ч. 1-2, 1949-1953 г.). Член е на Кралското азиатско сдружение в Лондон, на Азиатско сдружение в Бенгалия, на американски археологически и етнографски сдружения и други. Умира на 21 май 1960 година в Москва.

1888 година
Роден е Томас Едуард Лорънс - британски шпионин. По обучение археолог. Лорънс служи в английската войска (1914-1919 година, 1922-1935 г.).Той е помощник в Бюрото по арабските проблеми в Кайро (1916 г.-1919 г.). Като шпионин работи в Сирия, Палестина, Арабия и Египет. Съветник по арабските въпроси в Министерството на колониите (1921 г.-1922 г.). Лорънс създава концепцията за завземане на Близкия изток и основаване върху арабските територии на " първия пъстър доминион " в състава на Британската империя. Томас Лорънс умира при автомобилна злополука през 1935 година.

1864 година
Роден е Фердинанд Канинг Скот Шилер - британски философ-идеалист, представител на прагматизма. Преподава в Оксфордския университет (от 1903 г.). От 1929 година е професор в университета в Южна Калифорния, Съединени американски щати. В своя вид на прагматизма изхожда от това, че познанието като артикул на човешката интензивност за възпроизводство е единствено “човешки детайл ” на действителността, подвластна от човешките дейности. За разлика от У. Джейнс, Шилер вижда критерия за истината не в “чувствените ”, а единствено в “благите ” (полезни) последици на дейностите. В социално-политическата сфера заема антикомунистически позиции. Умира на 6 август 1937 година в Лос Анжелис.

1859 година
Роден е Алфред Йенсен - шведски публицист, литературовед, лингвист славист. Завършва славянска лингвистика в Гьотеборгския университет в Швеция. Работи като учител по съветски език в университета, учи и други славянски езици. За първи път през 1890 година пътува из Балканския полуостров, посещава Черна гора, Сърбия и България. Избран е за член на Института за Нобелова премия като най-хубав ценител на славянската литература. Превежда на шведски език произведения на А. С. Пушкин, Т. Г. Шевченко, Х. Сенкевич, А. Мицкевич, Яр. Връхлицки, П. Негош, А. Ашкерц, Хр. Ботев, П. П. Славейков и други Специално за списание " Български обзор " (1893-1900 г.) и " Кръстът и полумесецът " (1911 г.) написа и разгласява пътеписите за България " Пътни усещания от България " (1895 г.). В студията " Македония и България " (1912 г.) акцентира българския темперамент на популацията в Македония. За първи път превежда произведения на българската художествена литература на шведски език. През 1893 година превежда романа " Под игото " от Иван Вазов (неотпечатан), разгласява книгата " Христо Ботев, български стихотворец на свободата " (1891 г.), в която включва уводна публикация и 13 стиха на поета, превежда и " Кървава ария " от П. П. Славейков (1913 г.). През 1918 година под редакцията на Йенсен и М. Еренприс излиза сборника " България ", в който са включени произведения от Хр. Ботев, Ив. Вазов, П. П. Славейков, П. К. Яворов и П. Ю. Тодоров. През 1913 година предлага кандидатурата на П. П. Славейков за Нобелова премия за литература. Умира на 21 септември 1921 година

1848 година
Роден е Владимир Александрович Сухомлинов - съветски офицер, военачалник от кавалерията (1906 г.). През 1867 година приключва Николаевското кавалерийско учебно заведение, а през 1874 година Академията на Генералния щаб. Участва в Руско-турската война (1877-1878 г.), командва кавалерийски полк и дивизия, шеф на Офицерската кавалерийска школа (1886-1897 г.). През 1908 година е шеф на Генералния щаб. В интервала 1909-1915 година Владимир Сухомлинов е боен министър. През март 1916 година е задържан и упрекнат в държавна измяна и злоупотреби. През септември 1917 година е наказан на доживотна каторга, сменена с крепостен затвор. На 1 май 1918 година е освободен заради навършена 70-годишна възраст. Емигрира във Финландия, а по-късно в Германия. Автор е на “Спомени ” (1924 г.). Умира на 2 февруари 1926 година

1845 година
Роден е Габриел Липман - френски физик от еврейски генезис. Завършва Екол нормал в Париж през 1808 година, след което следва в Хайделберг. От 1883 година е професор в Парижкия университет. През 1886 година става член на Парижката академия на науките. Открива цветната снимка, учредена на интерференцията на светлината, а през 1908 година - способа на интегралната снимка. През 1908 година получава Нобелова премия за физика. Умира на 12 юли 1921 година

1832 година
Роден е Вилхелм Вунд - немски физиолог и мъдрец. Той е създател на " Елементи на физиологическата логика на психиката ", " Психология на народите " и други Умира на 31 август 1920 година

1795 година
Роден е Хенрих Август Маршнер - немски композитор и диригент. Музикален шеф на италианските и немски опери в Дрезден, а по-късно кралски капелмайстор в Хамбург. Автор е на доста опери измежду които са “Вампир ”, “Храмовник ” и “Ханс Хайлинг ”. Умира на 14 декември 1861 година в Хановер.

1645 година
Роден е Жан дьо Ла Брюер - френски публицист, сатирик нравоучител, член на Френската академия (1693 г.). Той е представител на класицизма. Превежда на френски език Теофрастовите " Характери ". Издава " Характери или нрави на този век " (1688 г.), в което изобразява разнообразни видове хора, изключително от тогавашното дворянство, като акцентира техните дефекти и недостатъци. Той е пореден класицист. Умира на 10 май 1696 година в Париж.

На тази дата умират:

1977 година
Умира Елвис Пресли - американски артист и китарист, киноактьор, наименуван " крал на рока ". Роден е на 8 януари 1935 година в Тюпело, Мисисипи. Музикалната си кариера стартира напълно инцидентно: извършва непретенциозни песни, съчетаващи ритъм-енд-блус, кънтри-енд-уестърн и госпъл. През 1953 година записва песни против 4 $ във компанията " Сън Рекърдс " (продуцент Сам Филипс). На идната година С. Филипс го кани още веднъж и той дебютира към този момент професионално с " Всичко е наред " (рокабили). Следват изяви в " Гранд Оул Опри " в Нешвил (26 септември 1954 г.), през септември - по радиото, през март 1955 година - по малкия екран. През април същата година се среща с полк. Томас Паркър, който се заема с делата му, през май негови песни влизат в класациите за кънтри-енд-уестърн, а до края на 1955 година " RCA " го изплаща от " Сън Рекърдс ". В началото на 1956 година записва " Хотелът на разрушените сърца ", а на 28 януари 1956 година се показва по националната телевизия. След появяването на " битълсманията " съвсем престава да концертира, а песните му звучат единствено във филми. През 1956 година Пресли се снима в първия си филм - " Обичай ме нежно ". До 1972 година взе участие общо в 33 кино лентата без особена художествена стойност. През 1969 година се завръща още веднъж на сцената, като се утвърждава с присъединяване си в шоупрограмите на Лас Вегас. Въпреки голямата си популярност Пресли няма изнесени концерти отвън Съединени американски щати, като се изключат 3 участия в Канада през 1957 година и 1 спонтанна изява в Париж през 1959 година Умира от сърдечен удар в имението си " Грейсланд ", превърнато по-късно в музей. Избрани албуми: " Elvis Presley " (1956 г.), " Loving You " (1957 г.), " For LP Fans Only " (1959 г.), " A Date with Elvis " (1959 г.), " Elvis is Back " (1960 г.), " His Hand in Mine " (1960 г.), " Something for Everybody " (1961 г.), " Blue Hawaii " (1961 г.), " Pot Luck " (1962 г.), " It Happened at the World’s Fair " (1963 г.), " Roustabout " (1964 г.), " Paradise, Hawaiian Style " (1966 г.), " How Great Thou Art " (1967 г.), " Glambake " (1967 г.), " " The Memphis Record " (1987 г.), " The Legend Begins " (1992 г.), " The king of Rock’n’Roll " (1993 г.), " The Complete 50’s Masters " (1993 г.), " From Nashville to Memphis " (1994 г.), " The Essential 60-s Masters, Vol. 1 ” (1994 г.). Шлагери № 1 в класацията на Съединени американски щати: " Heart-break Hotel " (1956), " I Want You, I Need You, I Love You " (1956), " Don’t Be Cruel " (1956 г.), " Hound Dog " (1956 г.), " Love Me Tender " (1956 г.), " Too Much " (1957 г.), " All Shook Up " (1957 г.), " Let Me Be Your Teddy Bear " (1957 г.), " Jailhouse Rock " (1957 г.), " Don’t " (1958 г.), " Hard Headed Woman " (1958 г.), " A Big Hunk O’Love " (1959 г.), " Stuck on You " (1960 г.), " It’s Now or Never " (1960 г.), " Are You Lonesome Tonight " (1960 г.), " Surrender " (1960 г.), " Good Luck Charm " (1962 г.), " Suspicious Minds " (1969 г.), " Elvis № 1 " (2002 г.).

1959 година
Умира Ванда Ландовска - полска пианистка, популяризаторка на клавесинната музика. Тя е интерпретаторка на старинна музика за клавесин (Бах, Моцарт и др.). Концертира в Европа и Америка. Създава Школа за старинна музика покрай Париж (1925 г.). От 1941 година живее в Съединени американски щати. Авторка е на музика за пиано и оркестрови пиеси, на писания за Й. С. Бах и за музиката на XVIII в.

1949 година
Умира авторката на " Отнесени от вихъра " Маргарет Мичъл (1900 - 1949).

1920 година
Умира Алексей Александрович Шахматов - съветски лингвист. Член е на Петербургската АН (от 1894 г.). Роден е на 17 юни 1864 година в Нарва. Завършва Московския университет през 1887 година През 1910 година е професор в Петербургския университет. В интервала 1906-1920 година е ръководител на Отделението за съветски език и литература към АН. Изследва историята на съветския език и неговите монументи - хроники от ХI-ХVI в. През 1903 година създава проблеми на актуалния съветски книжовен език. Полага основите на текстологичното изложение на летописите и на текстологията като просвета. Изследва славянската акцентология, някои въпроси на актуалната фонетика и граматиката на славянски езици, на античните и актуалните индоевропейски езици, на финския и мордовския език. Разработва историческа морфология на съветския език. От 1891 до 1916 година е редактор на университетския “Речник на съветския език ”. Автор е на съчиненията “Очерк за най-стария интервал от историята на съветския език ” (1915 г.), “Увод в курса по история на съветския език ” (ч. I, 1916 г.), “Синтаксис на съветския език ” (2 т., 1925-1927 година, посм.).

1919 година
Умира Александър Петрович Изволски - съветски общественик и посланик. Той е роден на 18 март 1856 година в Москва. Пълномощен министър е в Белград (1897 г.), в Токио (1900 г.), в Копенхаген (1902 г.). През 1906 година като министър на външните работи на Русия усъвършенства връзките с Япония и Англия (1907 г.). Не съумява да предотврати анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария (1908 г.). Изпратен е като дипломат в Париж (1910 г.), където е съществена фигура на договарянията към Балканската война (1912-1913 г.), както и в събитията, които я провокират. Подава оставка след експлоадирането на болшевишката гражданска война (1917 г.) и остава да живее в Париж, където издава своите " Мемоари " (1920 г.).

1893 година
Умира Жан Мартен Шарко - френски доктор, един от основателите на актуалната невропатология и психотерапия. Член е на Френската здравна академия (1872 г.) и Парижката академия на науките (1883 г.). Жан Мартен Шарко е роден на 29 ноември 1825 година в Париж. През 1848 година приключва Медицинския факултет на Парижкия университет и работи известно време като доктор. Професор е по невропатология и по патологична анатомия в Парижкия университет. В продължение на 30 години (от 1862 г.) работи в болничното заведение “Салпетриер ”, където от 1882 година е началник на неврологичната клиника. Изследва разнообразни проблеми на клиничната медицина: хронични пневмонии, цирози на черния дроб, провали на кожата и други През 1853 година дава едно от първите описания на ревматоидния полиартрит. Различава разнообразните клинично-морфологични прояви на белодробната туберкулоза. Описва треперенето на ръцете, своебразната пареза на долните крака и повишението на електрическата проводимост на кожата при тиреотоксикоза. От 1862 година се занимава единствено с нервните болести. Доказва съществуването на хистерия при мъжете, с което опровергава предходните догатки за зависимостта й от заболяванията на матката. За пръв път необятно употребява хипнозата като способ за лекуване на хистерията. Неговото име носи способ от хидротерапията (душ Шарко).

1657 година
Умира Богдан (Зиновий) Михайлович Хмелницки - украински общественик и военачалник, хетман на Украйна (1648 г.). Учи в йезуитско учебно заведение в Лвов, само че резервира православната си религия. Участва в Полско-турската война (1620-1621 г.). Попада в плен при турците, където е две години. След завръщането си в Украйна постъпва в казашките войски. Участва в националните въстания, в интервала 1637-1638 година като войскови писар, а по-късно е чигирински стотник (районен войскови началник). Ръководи освободителната война на украинския народ против полско господство (1648-1654 г.). По време на войната се демонстрира като военачалник, посланик, сръчен политик и уредник на украинската страна. Изпраща писмо до царя Алексей Михайлович (1648 г.) с молба Украйна да бъде присъединена към Русия. След решението на съветското държавно управление за присъединение на Украйна към Русия оглавява Переяславската рада (1654 г.), тържествено удостоверила акта на съветския цар.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР